Hirdetés
greenfo/mti

A mohi (Mohovce) atomerőmű tervezett bővítéséről készülő környezeti hatásvizsgálat befolyásolásának szándékával vádolta a szlovák atomerőmű üzemeltetőjét a bécsi tartományi kormány és ismételten tiltakozott a bővítés ellen.

Ulli Sima szociáldemokrata (SPÖ) környezetvédelmi tanácsos, a bécsi tartomány kormány tagja a GLOBAL 2000 környezetvédő szervezet értesülésére hivatkozva egy közleményében bírálta a szlovák villamos műveket (Slovenské Elektrarne – SE). A környezetvédők az SE egy belső dokumentumára hivatkozva azt mondják: az üzemeltető befolyásolni akarja a pozsonyi közmeghallgatást, gyakorlatilag kizárva a helyszínről a bírálókat, s meg akarja hiúsítani a szeptember 25-re kitűzött bécsi közmeghallgatást.

Környezetvédők, a GLOBAL 2000, a Greenpeace és a város szerint számos biztonsági kockázatot jelentene, ha a Bécstől 160 kilométerre található mohi erőmű két új reaktora a jelenlegi tervek szerint épülne meg. Hiányosnak találják a nemzetközi hatásvizsgálathoz rendelkezésre bocsátott dokumentumokat, az elérhető információk alapján pedig elégtelennek a tűzvédelmi, valamint a földrengés, repülőszerencsétlenség esetére tervezett intézkedéseket. Aggályosnak tartják azt is, hogy az építkezés egy 1986-os építési engedély alapján kezdődött meg. Az akkor megkezdett munkálatokat nem lehet a mai technológiai elvárásoknak megfelelően befejezni – érvelnek.

A városi tanács környezetvédelmi osztálya már hónapokkal korábban is jelezte ellenvetéseit, hétfőn pedig harmincnapos aláírásgyűjtő kampányt indított a lakosság körében az erőmű bővítése ellen.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) májusban jelezte Szlovákiának részvételi szándékát a nemzetközi környezeti hatásvizsgálatban. A zöldtárca célja, hogy elérje: a tervezett új blokk a határon esetlegesen átterjedő jelentős, káros környezeti hatásai feltárhatók és elkerülhetőek legyenek. A minisztérium ezért a határon átterjedő környezeti hatásokról szóló Espoo-i Egyezmény alapján részletes tájékoztatást kért a szlovák féltől többek között arról, hogy a nyolcvanas években tervezett erőmű hogyan felel meg a jelenlegi nukleáris biztonsági követelményeknek, illetve rendelkezik-e majd az erőmű a földrengések elleni megfelelő védelemmel.

A KvVM emlékeztetett: az eredetileg négy blokkosra tervezett mohi atomerőmű építésének előkészítő munkálatai 1981-ben kezdődtek meg. Az 1990-es évek elején azonban a szlovák beruházó finanszírozási gondjai miatt a 3-as és 4-es blokkok építése 1992-ben megszakadt, az 1-es blokkot 1998-ban, a 2-est pedig 2000-ben helyezték üzembe. A két új, 440 megawatt teljesítményű blokkot a tervek szerint 2012-ben indítják majd be.

Kapcsolódó anyagok:

Nemzetközi botrány a mohi atomerőmű miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás