Hirdetés

Bencsik János polgármester szerint a mohi atomerőmű tervezett blokkjainak biztonsági szintje ma már elfogadhatatlanul alacsony. Nem megakadályozni szeretnék az erőmű fejlesztését, de a közvetlen szomszédságban élő – Tatabánya is ebben a védőtávolságban található – közösségek biztonságát meg kell teremteni.

Tegnap a nyilvánosság bevonásával vette kezdetét a szlovákiai Mohiban tervezett atomerőmű engedélyezési eljárása. A már működő erőmű területén újabb két blokk építését tervezik, mely szerves folytatása lenne az 1980-as években megkezdett, majd leállított beruházásnak. Miután a beépítésre szánt reaktorok az 1970-es évekből származó szovjet típushoz tartoznak, nem tudják teljesíteni azt a biztonsági szintet, amelyet az időközben megváltozott nemzetközi szabványok előírnak. – fogalmazott Bencsik János, Tatabánya polgármestere, aki arról is tájékoztatást adott, hogy Tatabánya városa hivatalosan is képviselteti magát az eljárásban.

A Mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának megépítését a csehszlovák állam még a „bársonyos forradalom” idején állította le, de az időközben privatizált energetikai társaság számára kötelező jelleggel írták elő a beruházás folytatását. Az új tulajdonos olasz energetikai óriás, az ENEL ezen kötelezettségének a nyilvánosság kizárása mellett, új engedélyezési eljárás nélkül kívánt eleget tenni.

Bencsik János tatabányai polgármester még az elmúlt év tavaszán néhány magyarországi és szlovákiai magánszemély társaságában – a Greenpeace-el együttműködve – kezdeményezte az új engedélyezési eljárás elrendelését a szlovák hatóságoknál. Miután az ügyben pozitív döntés született, megteremtődött annak a lehetősége is, hogy Magyarország, a nemzetközi egyezmények alapján hivatalosan is bekapcsolódjon a folyamatba. Ez év tavaszán, az érintett magyarországi közösségek a magyar környezetvédelmi tárcán keresztül fejthették ki szakmai ellenvetéseiket. Ezek közé tartozott Tatabánya városa is.

Bencsik János polgármester kiemelte, hogy a mohi atomerőmű tervezett blokkjainak biztonsági szintje ma már elfogadhatatlanul alacsony. A tervezett erőmű földrengésveszélyes területen fekszik, és a harminc esztendős technológiával készülő szovjet típusú reaktorok fő hiányossága, hogy nincs olyan beton védőburkuk, amely ellen tudna állni egy repülőgép becsapódásának. A polgármester hangsúlyozta, hogy nem megakadályozni szeretnék az erőmű fejlesztését, de a közvetlen szomszédságban élő – Tatabánya is ebben a védőtávolságban található – közösségek biztonságát meg kell teremteni. Az első közmeghallgatást pénteken tartják Pozsonyban, ahol Tatabánya városát energetikai, környezetvédelmi- és klímaszakemberek képviselik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás