Hirdetés
greenfo/mti

A klímaváltozás Németországra gyakorolt időjárási hatásait mutatja be egy új online atlasz.

A www.regionaler-klimaatlas.de címen elérhető honlapon kiválaszthatjuk a kívánt időszakot – 2011-2040, 2041-2070 vagy 2071-2100 -, a kívánt tartományt és évszakot, végül hogy milyen időjárási adatokra vagyunk kíváncsiak. Utóbbiak között a hőmérsékleti adatok (átlaghőmérséklet, fagyok, forró napok) mellett szerepelnek a csapadékra, a páratartalomra, a szélre és a felhőzetre vonatkozó adatok, természetesen a hozzájuk tartozó térképekkel együtt.

Minden esetben három térképet látunk, melyek három éghajlatváltozási forgatókönyvnek felelnek meg: a tudomány jelenlegi állása szerinti legvalószínűbb esetnek, a várható legerősebb felmelegedésnek, végül a várható legenyhébb klímaváltozásnak.
Az atlaszt a Helmholtz Társaság, Németország legnagyobb tudományos szervezete adta ki, mely 16 kutatási központot tömörít országszerte. A modellezést és a becsléseket a társaság regionális klímaintézetei végezték az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által kidolgozott globális éghajlatváltozási forgatókönyvek alapján.

A honlapon többek között megtudhatjuk, hogy a legnagyobb felmelegedésre Baden-Württemberg tartományban lehet számítani: az atlaszban bázisidőszakként használt 1961-1990-től 2071-2100-ig akár 6,3 Celsius fokra (a legalacsonyabb érték 2,2, a legvalószínűbb 3,6 fok). Egész Németországot tekintve a század végéig 2,1-5,5 Celsius fokos felmelegedés várható, a legvalószínűbb érték 3,2 fok. Leginkább az ország déli részén várható felmelegedés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás