Hirdetés
greenfo/mti

Ausztria ragaszkodik ahhoz, hogy Szlovákia teljes egészében bevonja a mohi (Mochovce) atomerőmű bővítése körüli biztonsági párbeszédbe – hangsúlyozta az osztrák kancellár, miután tegnap Bécsben megbeszélést folytatott Iveta Radicová szlovák kormányfővel.

A két kormányfő munkaebéd keretében találkozott egymással. Werner Faymann a találkozó után kiadott közleményében dicsérte a megbeszélés jó hangulatát és a kiváló kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy hangot adott Ausztria atomenergiával kapcsolatos fenntartásainak is. “Ragaszkodom ahhoz, hogy Ausztriát teljes mértékben bevonják a biztonsági párbeszédbe és hogy minden tényt ismertessenek velünk” – fogalmazott.

Az alpesi ország következetesen ellenzi az atomenergia hasznosítását. A határtól száz kilométerre álló mohi erőmű bővítésével kapcsolatban osztrák környezetvédők és osztrák illetékesek korábban többször is jelezték, hogy teljes átláthatóságot és az osztrák oldalról felmerült biztonsági kérdések teljes tisztázását várják. Májusban Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter meglehetősen éles hangú közleményben tiltakozott amiatt, hogy – mint fogalmazott – a szlovák hatóságok anélkül zárták le a 3. és 4. blokk építésével kapcsolatos nemzetközi környezeti hatásvizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett kérdéseket.

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter augusztus végi, bécsi bemutatkozó látogatása alkalmával “maximális átláthatóságot” ígért. Ugyanakkor a Sme című szlovák újság honlapján tegnap arról számolt be, hogy Radicová kormányfő bécsi tárgyalásai során elnézést kért azért, mert Szlovákia (még a Robert Fico vezette kormány) anélkül zárta le májusban a nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálatot a mohi bővítésről, hogy konzultált volna erről Béccsel. Jogosnak ismerte el a szlovák politikus azt az osztrák kifogást, hogy Bécs csak a sajtóból értesült a kialakult helyzetről, ami kétségtelenül nem segíti elő a konstruktív párbeszédet.

Az osztrák kancellár tegnapi közleményében jelezte, hogy szkeptikusak a német terveket illetően is, “és nagyon kritikusak, ha bármely szomszédos országban erőműbővítésről van szó”. A német kormánypártok a múlt hét végén egyhangúan úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják az országban működő 17 atomerőmű üzemeltetési idejét. Az 1980 előtt épült erőművek nyolc, az újabbak 14 évvel működhetnek tovább, mint amiben az üzemeltetők és az akkori kormány 2001-ben megállapodott. A német ellenzék hevesen tiltakozott a döntés miatt. Az osztrák kancellári hivatal tájékoztatása szerint Faymann pénteken telefonon felhívta telefonon német hivatali kollégáját, Angela Merkelt és előtte is újból ismertette Ausztria álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás