Hirdetés
greenfo/mti

A tervezettnél jobban halad az unióban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről 2012-re vállalt kötelezettségek teljesítése. Az Európai Bizottság éves helyzetértékelő jelentéséből kitűnik, hogy a kiotói jegyzőkönyv értelmében kibocsátás-csökkentési kötelezettséget vállaló 25 tagállam teljesíteni fogja a kitűzött célokat.

A jegyzőkönyv aláírásával a megállapodás idején az Európai Uniót alkotó 15 tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat a 2008-2012-es időszakban egy kiválasztott bázisév – többnyire 1990 – kibocsátási szintjéhez képest átlagosan 8 százalékkal mérséklik. E kollektív kötelezettségvállalást a 15 ország – egyedi helyzetük szerint megállapított – nemzeti kibocsátási célkitűzésként ültette át saját jogrendjébe. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott 12 tagállam közül 10 a kiotói jegyzőkönyv értelmében egyedileg vállalt kötelezettséget arra, hogy kibocsátását a 2008-2012-es időszakban 6-8 százalékkal a bázisév szintje alá csökkenti. Csak Ciprus és Málta nem tűzött ki kibocsátás-csökkentési célokat.

Az idén júniusban tett bejelentés szerint a 15 régi tagállamaiban 2008-ban – tehát az adatokkal teljes mértékben dokumentált legutolsó évben – 6,9 százalékkal volt kevesebb az üvegházhatást okozó gázkibocsátás a bázisév szintjénél, noha ugyanebben az időszakban ezen országcsoport gazdasága közel 45 százalékkal növekedett. A 27 EU-tagállam összességét nézve a kibocsátások 14,3 százalékkal csökkentek a bázisév és 2008 között.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség külön jelentést is készített, melynek előzetes becslései arra engednek következtetni, hogy 2009-ben a gazdasági helyzet hatására a kibocsátás jelentősen visszaesett: a 15 régi EU-tagországban 1990-hez képest ez 12,9 százalékos csökkenést, a 27 uniós tagországban pedig 17,3 százalékos csökkenést jelent.

Az elért eredményeket taglaló bizottsági jelentés a 15 régi tagországról megállapította, hogy a már végrehajtott intézkedések a várakozások szerint a bázisév szintjéhez viszonyított 10,4 százalékos kibocsátás-csökkenést eredményezhetnek 2012-e. Ezen túlmenően további 2,7 százalékos csökkenéssel lehet számolni abban az esetben, ha ezek az országok a terveknek megfelelően a kiotói piaci alapú mechanizmusok alkalmazásával kibocsátási egységeket tudnak vásárolni. A légkörből a szén-dioxidot biológiai úton megkötő “nyelők” képzése, vagyis a tervezett erdőtelepítés és újraerdősítés ezen felül további 1 százalékos csökkenést hozna, tehát el lehetne érni akár a 14,1 százalékos csökkenést is, miközben a vállalás csak 8 százalékra szólt.

A jelentés azt is megállapította, hogy valószínűleg a kiotói kötelezettségeket vállaló tíz új EU-tagállam mindegyike eléri, sőt túlteljesíti a bázisév szintjeihez mért, 6-8 százalékos kibocsátás-csökkentési célját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás