Hirdetés

Tabajdi: Veszélyes anyagot kezelt a MAL Zrt. Megfelelően alkalmazta-e Magyarország a környezetvédelmi szabályokat?

„Az Európai Bizottság mai nyilatkozata és az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a MAL Zrt. ajkai üzemében kezelt anyagot erős maró hatása miatt az uniós szabályozás és a veszélyes anyagok szállításáról szóló Bázeli Egyezmény szerint is veszélyes anyagnak kellett volna nyilvánítani” – mondta Tabajdi Csaba az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja. Az EP szakbizottsága immár második alkalommal tűzte napirendjére a magyarországi vörösiszap-baleset értékelését. “A vörösiszapot száraz állapotában, ha a nehézfémek koncentrációja nem haladja meg a határértéket nem kell veszélyesnek nyilvánítani, ám a kolontári tárolóban felhalmozott anyag rendkívül lúgos volt, nátrium-hidroxid tartalma százszorosan meghaladta a Bázeli Egyezményben írt határértéket” – tette hozzá a magyar képviselő.

“Felmerül a kérdés, hogy az iszaptározót a baleset előtt két héttel ellenőrző hatóságnak miért nem tűnt fel a szokatlanul magas lúgtartalom, és a tárolóba juttatott vörösiszap szokatlanul magas nedvességtartalma. Az is érthetetlen, hogy a vállalat tevékenységét immár közvetlenül ellenőrző magyar állam hogyan engedélyezheti azt a gyakorlatot, amely a timföldgyártás melléktermékeként előálló, erősen lúgos vörösiszapot, sósavas kezelést követően, közvetlenül a Torna-patakba juttatja” – mondta a magyar képviselő. Tabajdi hangsúlyozta, hogy a MAL Zrt. által teremtett munkahelyek megőrzése kiemelten fontos cél, ugyanakkor a magyar kormánynak kötelessége biztosítani az üzem környezetvédelmi szempontoknak megfelelő működését.

A magyar képviselő a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy felül kellene vizsgálni a veszélyes ipari létesítmények környezetvédelmi felelősségbiztosítását szabályozó európai irányelvet és kötelezővé kellene tenni az ilyen üzemek számára a felelősségbiztosítás megkötését. “A MAL Zrt. becsült piaci értékének körülbelül tízszerese az okozott kár mértéke. Nyilvánvaló, hogy ezt a vállalat önmaga, teljes egészében nem lesz képes megtéríteni.”

Tabajdi Csaba ismételten sürgette az európai uniós és a Nyugat-Balkán csatlakozásra váró országaiban található zagytározók állapotának felmérését és emlékeztetett, hogy megoldást kell találni az EU területén tárolt, körülbelül 225 millió tonnára becsült vörösiszap komplex újrahasznosítására is. “A komplex újrahasznosításra kidolgozott eljárások évtizedek óta léteznek, ám ezek ipari bevezetése eddig még kísérleti jelleggel sem kezdődött meg. A magyarországi tragédia ráirányította a figyelmet a problémára, ezért a közeljövőben talán lehetőség nyílik az újrahasznosítási eljárások európai bevezetésére” – mondta a szocialista delegációvezető.

Kapcsolódó anyagok:

Vörösiszap ökobomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás