Hirdetés
greenfo/mti

Az elmúlt napok kiadós esőzései nyomán újabb árhullám indult el Németország több folyóján, főleg a Majnán és a Dunán kritikus a helyzet. A dunai árhullám napokon belül várhatóan eléri Budapestet is.

A Majna vízszintje ma reggel négy és fél métert mutatott Frankfurtnál, a pénzügyi metropolis óvárosát a tűzoltók által sebtében felépített mozgatható falak védik az árvíztől. Gondot okoz, hogy a Rajnán – ebbe torkollik Wiesbadennél a Majna – szintén árhullám vonul le. Emiatt a mellékfolyón érkező víztömeg nem tud akadálytalanul beömleni a nagyobb folyóba, hanem mintegy “visszatorlódik”, tovább emelve a Majna vízállását.

Jelentős árhullám alakult ki a Dunán is: Passaunál – ahol három folyó (Duna, Inn, Ilz) találkozik egymással – 24 óra leforgása alatt három méterrel emelkedett a Duna vízszintje. Pénteken reggel 897 centimétert mutattak a mércék. Az éjszaka folyamán tűzoltók és önkéntesek 2500 homokzsákot helyeztek el a belváros védelme érdekében. A nap folyamán azonban további 50 centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, így várhatóan víz alá kerül a városháza előtti tér is.

A Dunán elindult árhullám néhány napon belül várhatóan eléri Bécset, Pozsonyt és Budapestet is.

Szászországban elsősorban az Elba, a Pleisse, a Schwarze és a Weisse Elster folyók áradása okoz gondot, ezek egyes szakaszain másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hatóságok. Az “Elba Firenzéjének” is nevezett Drezdában lezárták a szász királyi kastély és a Semper-opera előtti rakpartot. Koblenzben, ahol a Mosel ömlik a Rajnába, egy héten belül a második nagy árhullámra készülnek a helyi hatóságok és a lakosság. A január elején mért 750 centiméteres vízállás után szombat estére 740 centiméteres tetőzést várnak a Rajnán, így előreláthatóan ismét víz alá kerül több városrész. A Rajna vízszintje óránként 2 centiméterrel emelkedik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás