Hirdetés
Forrás: fataj.hu

2011., az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából lényegre törő szóróanyagot készített az EU. A Kiadvány az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának honlapján jelent meg a minap és angolul érhető el.

Röviden bemutatja az európai erdők sokféleségét, felsorolja, hogy mit kapunk az erdőtől:

– Alapanyag az építkezéshez és a fa-alapú iparok számára,
– Munkahely és bevételek az embereknek gyakran távoli vidékeken,
– Zöld energia (biomassza) a fosszilisek helyettesítésére,
– Jobb klíma, levegő és víz minőség,
– Több termékeny talaj,
– Védelem az errozió, a földcsuszamlások, az árvizek és a lavinák ellen,
– Tiszta víz forrás,
– Hely a felfrissüléshez, a természetbeni tevékenységekhez,
– Búvóhely a vadnak, kedvező mikroklíma a ritka fajok számára.

Az európai erdők főbb jellemzői:

– Az EU területének 42%-a – 177 millió ha – erdő vagy fás terület,
– Ebből 89 millió ha a fa és nem-fa termékek termelését szolgálja,
– Nő az erdők területe, 1990. és 2010. között annyi erdőtelepítés volt, mint Magyarország területe,
– Öt millió ember dolgozik az erdővel kapcsolatban lévő szektorokban,
– A fa-alapú szektorok kibocsátásának értéke több mint 500 milliárd Euró,
– Az EU erdeinek 13%-a védett terület,
– A Natura 2000 területek 30%-a erdő, ami 23 millió ha (A Natura 2000 EU természetvédelmi hálózat)

A világ más részeivel szemben Európában nő az erdőterület, melyet nagy odafigyeléssel kell gondozni a sűrűn lakott kontinens lakossága és az erdők érdekében. Európa erdeiben évszázadok óta gazdálkodnak az alapanyag termelés, az emberek és a környezet számára nyújtott szolgáltatások érdekében. Aktív gazdálkodásra van szükség az erdő egészségének megőrzéséhez. A médiában is bemutatott erdőtüzeken túl a rovarkárok, betegségek (néha akár 10%-ig), viharkárok (6%-ig is) is erősen érintik Európa erdeit. A klímaváltozás úgy tűnik még súlyosbítja is ezen problémákat.

Mit tesz az EU a tartamos erdőgazdálkodás érdekében?

– Az EU Erdészeti Stratégiája és Erdészeti Akcióterve 18 pontjával keretet ad a tagállamok tartamos erdőgazdálkodásához és az erdővel összefüggő politikákban együttműködéshez.
– Az EU Vidékfejlesztési Politikája pénzt ad a tartamos erdőgazdás támogatásához. A tagállamok több mint 120.000 ügyhöz és 890.000 ha erdőtelepítéshez adnak támogatást,
– 2007-13. között 8 milliárd Euró jut erdészeti intézkedésekre.
– Erdőtűz, légszennyezés, természeti katasztrófák elleni védekezésre több mint két milli ha területhez adnak forrást.
– A támogatottak közül sokan kis erdők tulajdonosai. Ők a tartamos erdőgazdálkodás fontos szereplői. Pl. 80.000 erdőtulajdonos kap támogatást oktatáson részt vételhez, szaktanácsadás igénybevételéhez, vagy erdejük gazdasági értékének növeléséhez.
– Az Európai Erdő Adat Központ (EFDAC) a politikák számára fontos adatot és információt ad. Jelentős részben az erdőtüzek előrejelzésével és kárbecslésével foglalkozik.

Az erdőknek fontos szerepe van a klímaváltozás elleni küzdelemben.

– Az erdőgazdálkodás a legfontosabb szektor a légköri szén lekötése terén a talajban és a biomasszában tárolás által.
– Ez a föld feletti és alatti szénraktár segíti stabilizálni éghajlatunkat.
– Az erdő mint megújuló nyersanyagot fát, valamint energiatermeléshez biomasszát ad, amivel helyettesíthetők a fosszilis anyagok és üzemanyagok – a fa megújuló és környezetbarát alapanyag.

Az erdők hozzájárulnak az EU energia és klímapolitikája céljainak eléréséhez. Az EU erdeinek szénraktára folyamatosan bővül. Az erdők évi fanövedékének csak 2/3-át termelik ki. Az erdőfelújítás pénzügyileg támogatott a legtöbb tagországban. Az EU megújuló energiájának közel fele biomasszából származik, aminek többsége erdők fája és kisebb részt ad a mezőgazdaság.

Az erdőgazdálkodás jelentősen hozzájárul az EU 2020 Stratégia teljesítéséhez. (Fenntartható gazdaság létrehozása, magas szintű foglalkoztatottság, termelékenység és növekedés az EU minden régiójában.)

– Foglalkoztatás: A 27 tagországban 16 millió erdőtulajdonos van. Sok közvetlen és közvetett munkahely is van, ami munkalehetőséget ad a vidéki lakosságnak.
– Termelés: az erdők sokféle természetes anyagot adnak, melyeket az emberek évezredek óta használnak.
– Vidékfejlesztés: jelentős az erdők hozzájárulása a vidéki gazdasághoz, segítve annak megelőzésében, hogy a lakosság a városokba áramoljon.

Az erdőket bölcsen kell gondoznunk. A tartamosan termelt fa és egyéb erdei termék, valamint szolgáltatás használatával gondozzuk környezetünket, munkahelyet teremtünk, gazdagítjuk mindennapi életünket. Az erdők hozzájárulnak a jelen és jövendő generációk boldogulásához és jólétéhez. Gondoljon arra, mit teszünk a fával:

– házat építünk,
– bútort és más használati tárgyakat készítünk,
– papírt gyártunk,
– fűtjük otthonunkat,
– művészi és kézműipari tárgyakat készítünk.

Az EU évi fanövekményének csak 60-70%-át termeli ki. tehát lehetséges a fa ellátás növelése és az jó felhasználási célt szolgál anélkül, hogy veszélyeztetné a tartamos erdőgazdálkodást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás