Hirdetés
greenfo/mti

Hiába örvendetes a bécsi Természettudományi Múzeum számára, hogy jelentősen megnövekedett látogatóinak száma, kevés a hely az intézményben.

Christian Köberl vezérigazgató és Herbert Kitscher igazgatóhelyettes sajtótájékoztatón beszéltek tervükről, mely szerint a bécsi Természettudományi Múzeum problémáját a belvárosi Maria-Theresien-Platz alápincézésével szeretnék megoldani.

2010-ben jelentősen növekedett az intézmény látogatóinak száma: 528 ezer főre az előző évi 390 ezerhez képest. Ez a növekedés nem utolsósorban annak köszönhető, hogy 2010-ben bevezették azt a gyakorlatot, hogy a gyermekek és a fiatalok ingyen látogathatják az állami múzeumokat Ausztriában. 2010-ben négyszázezer eurós (108,3 millió forintos) nyereséget is elkönyvelhettek, ez egyrészt a megnövekedett látogatószámnak, másrészt a múzeum takarékossági programjának köszönhető. A nagy érdeklődés miatt nagyobb helyre van szükség. Első lépésként eltávolították azokat az akváriumokat, amelyeket Köberl elődje, Bernd Lötsch állíttatott fel. Köberl a döntést azzal indokolta, hogy nem tartozik az intézmény fő feladatai közé élő állatok bemutatása. Az akváriumok fenntartása egyébként évente mintegy százezer euróba került.

Az állandó- és időszaki kiállítások, különleges gyűjtemények miatti egyre növekvő helyigényt Köberl szerint a TTM és a Művészettörténeti Múzeum közötti tér alápincézésével lehetne kielégíteni. A termeket a két intézmény közösen használná raktárként vagy különböző rendezvényekhez. A vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy egy ilyen terv megvalósításához jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér.

Köberl a múzeum legfontosabb feladatának az oktatást tartja, a tudomány könnyen érthető közvetítését. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy az elkövetkezendő években renoválják a dinoszaurusz-csarnokot és az emberi nem kialakulásának és fejlődésének történetét feldolgozó új állandó kiállítást hoznak létre. Renoválják a meteorit-csarnokot is – az intézményben található a világ legnagyobb meteorit-gyűjteménye.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás