A rovat kizárólagos támogatója

Hazánk étolaj felhasználása évente 110 ezer tonna. Ennek az egyötödét használat után általában a lefolyóba, a WC-be öntik vagy műanyag pillepalackokban tárolják, amelyeket azután kidobnak a szemétbe. A felesleg kisebbik részét már szakszerűen begyűjtik és felhasználják.

A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájában több lakossági megkeresés érkezett a használt sütőzsiradékokkal kapcsolatban. Sokan panaszkodnak, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, hogy hol helyezhetik el ezt a hulladékot, illetve kevés ilyen hely van. Magyarország étolaj felhasználása évente 110 ezer tonna. Ennek nagy részét megesszük, egy kevés a melegítés közben el is párolog, de úgy az egyötöde (kb. 22 ezer tonna) – mivel emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik – többnyire a csatornába vagy a házi gyártmányú állateledelbe kerül. Sajnos a használt étolajat a legtöbb háztartásban a lefolyóba, a WC-be öntik vagy műanyag pillepalackokban tárolják, amelyeket azután kidobnak a szemétbe. A felesleg kisebbik részét (úgy az egyhatodát) már szakszerűen begyűjtik és felhasználják.

A használt étolaj további étkezési célú felhasználásra alkalmatlan, mivel 170-180 °C fölé hevítve egyes komponenseinek bomlásával úgynevezett poliaromás szénhidrogének (PAH-vegyületek) keletkeznek, amelyek közül jó néhány bizonyítottan rákkeltő. Az egészségen túl a használt étolaj a környezetre is káros. A 102/1996-os veszélyes hulladékos kormányrendelet szerint a használt sütőolajok és -zsiradékok is veszélyes hulladéknak számítanak. Környezeti hatásaik többek között, hogy a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, mert a vízfelszínen úszva meggátolja az oxigén bejutását, és ezzel megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását.

A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozza a csővezetékek falára lerakódva. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét és elpusztíthatja a talajflórát. Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. A folyóvizekbe kerülve egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz a további felhasználásra teljesen alkalmatlanná. Ez a mennyiség egy ember tizennégy évi ivóvíz szükséglete. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon. Az ideális megoldás az lenne, ha az elhasznált sütőolajat összegyűjtenénk, és eljuttatnánk a megfelelő helyre. A visszagyűjtött olajat megfelelő kezelés után az építő-, illetve a vegyipar használja fel, ahol az aszfalthoz és festékekhez keverik.

Egyesületünket megkereső érdeklődőknek a helyi hulladékkezelő cég, az AKSD Kft. lakossági hulladékudvarát javasoltuk felkeresni, ahol a lakosság a háztartásokban keletkező használt étolajat Debrecenben díjmentesen adhatja le, illetve az önkormányzat által szervezett lakossági veszélyes hulladékgyûjtési akciókon, ahol a mobil gyûjtôautónál átveszik az otthon összegyûjtött mennyiséget. A használt étolaj begyűjtésével és szakszerű kezelésével is foglalkozó cég Hajdú-Bihar megyében a Hajdú-Komposzt Bt., mely gyűjtőedényt is biztosít erre a célra, amennyiben nagyobb mennyiségről van szó.

További információk az üggyel kapcsolatban:

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör- A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/B.
Tel/fax: 52/532-478,52/532-479
E-mail: marosana@freemail.hu  

Az irodai tanácsadás hatékonyságát, az infrastruktúra fejlesztését és a környezetbarát alternatívák bemutatását a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében” című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás