Az áttelelő fehér gólyák nem szorulnak segítségre!

2022. december 12.

Hírek

Magyarországon 2004 óta telel át rendszeresen néhány fehér gólya. Ezek a madarak a megfigyelési adatok szerint nem egészségügyi okból, hanem a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett. Az MME szerint az itthon maradó fehér gólyák alapvetően nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, befogásuk és meleg helyen történő átteleltetésük is teljesen felesleges.

Idén is vannak áttelelő darvak a Kígyósi-pusztán

2022. január 26.

Hírek

Az utóbbi években, a téli időszakban is gyakran találkozhatunk darvakkal a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ezen a télen is szép számban vendégeskedtek a területen.

Az áttelelő fehér gólyák nem szorulnak segítségre!

2021. december 8.

Hírek

Magyarországon 2004/2005 óta telel át rendszeresen néhány fehér gólya. Ezek a madarak a megfigyelési adatok szerint nem egészségügyi okból, hanem a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként marad itthon a vonulás helyett. A  (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy az itthon maradó fehér gólyák alapvetően nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, befogásuk és meleg helyen történő átteleltetésük… Tovább »

A klímaváltozás hatására egyre több gólya marad itthon télen

2019. szeptember 14.

Hírek

A költöző madarakra is komoly hatással van a klímaváltozás, kutatók szerint a jelenség az emberi tevékenységgel karöltve gyökeresen megváltozatja a vonuló madarak szokásait, ami a hazai egyedeken is észrevehető. A folyamat egyik jele, hogy egyre több gólya marad itthon télen.

A gólyák beleszerettek a szeméttelepekbe

2016. január 25.

Hírek

Egy nemzetközi kutatás szerint a vándorlás helyett a szemétdombot előnyben részesítő gólyák nagyobb valószínűséggel élik túl a telet.

Egyre több gólya telel itthon

2015. december 26.

Hírek

Idén szokatlanul korán, már július végén megkezdték vonulásukat a hazai fehér gólyák, többségük el is jutott Afrikába, de olyan madár is van, amelyik a telet itthon tölti az Ipoly-völgyben – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

Népszerű a bérteleltetés Bécsben

2014. augusztus 22.

Hírek

Mivel sokan nem tudják hol átteleltetni a teraszon burjánzó citromfát, angyaltrombitát vagy leandert, Bécsben egyre népszerűbb a teleltetési szolgáltatás. A kertészek ősszel elviszik, egész télen ápolják, majd tavasszal visszaviszik a gondjaikra bízott cserepes óriásokat.

Az itthon maradt fehér gólyák nem sérültek!

2013. november 10.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek bejelentések fészekben álldogáló, itthon maradt gólyákról azzal a kéréssel, hogy a szervezet munkatársai fogják be, “mentsék meg” ezeket. Szerencsére erre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség, mert az elmúlt években mind gyakoribbá váló fehérgólya-áttelelések hátterében többnyire nem egészségügyi okok állnak, és az információk is… Tovább »