Aki műanyagot vet, mikroműanyagot arat

2023. április 14.

Hírek

Az óceánok műanyagszennyezése globálisan is egyre nagyobb figyelmet kap, holott a talajok mikroműanyag-szennyezettsége fajlagosan akár 4-23-szor is nagyobb lehet. Különösen kitettek a mezőgazdasági talajok, ahonnan az élelmiszerünk is származik.

A salátában autógumi is a tányérunkra kerül

2023. január 18.

Hírek

Az eső, a szél és a trágyaként használt szennyvíziszap az utakon közlekedő járművek kerekéről lemorzsolódó apró műanyagrészecskéket juttat a szántóföldek felső talajrétegébe. A műanyagokban lévő mérgező adalékanyagok a talajban lassan kioldódnak, az itt növő növények pedig felszívják őket – ezt sikerült most laboratóriumi körülmények között bebizonyítaniuk a Bécsi Egyetem kutatóinak.

Az autógumik szennyezőbbek, mint a kipufogók

2022. június 10.

Hírek

A legújabb tesztek szerint a nagy, modern autók kopó abroncsaiból csaknem 2000-szer több részecske kerül a levegőbe, mint a kipufogóikból. A törvényhozóknak hamarosan cselekedniük kell.

Mire jó a használt gumi?

2021. június 6.

Hírek

A használt gumi Magyarországon veszélyes hulladéknak számít. Ezeket a fajta hulladékokat a normáltól eltérő módon kell kezelni.

A néhány éves abroncs is újnak számít!

2020. március 6.

Hírek

A néhány éves abroncs is újnak számít! Egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye a DOT jelölésről.

Tesztelik a levegőmentes abroncsot

2019. június 9.

Hírek

Bár a Michelin már 2005 óta kísérletezik a felfújás nélkül használható, lyukacsos abroncsokkal, az utakon még egyáltalán nem lehet ilyesmivel találkozni. Ez változhat meg 2024-ben, legalábbis a Michelin és a GM ekkorra ígéri, hogy bevezetik az Uptis nevű közös fejlesztésüket.

Hová tűnik az abroncsról lekopott gumi?

2018. június 30.

Hírek

Szinte láthatatlan, de komoly problémát igyekszik tisztázni a Continental egy kutatócsoporthoz társulva: hová kerülnek a szinte észrevehetetlen módon fogyatkozó abroncsok apró maradványai, egyáltalán mik befolyásolják pontosan a kopást?

Rubway – a hungarikum bringaút

2017. június 26.

Hírek

Forradalmasították a kerékpárút-építést Miskolcon. Egyszerű, olcsó, és Környezetbarát eljárást fejlesztettek ki.

Gumiabroncs energiacímke

2012. június 7.

Hírek

A minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok júliustól már megjelenhetnek a gumikereskedőknél. Novembertől csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három betűből álló jelölés.