Népszerűek az e-autók Bécsben

2022. január 27.

Hírek

Egy év alatt több mint duplájára nőtt az elektromos töltések száma a bécsi töltőállomásokon. Erről számolt be az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie. A vállalat ezért kapacitásainak kiépítését tervezi: további 200 nyilvános töltőállomást és két gyorstöltőparkot adnak át 2022-ben. Ez jól illeszkedik Bécs klímavédelmi menetrendjébe, miszerint 2040-re eltűnnének a dízel- és benzinüzemű autók az… Tovább »

Iskolák és hivatalok tetején is zöldáramot termel Bécs

2022. január 26.

Hírek

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Matrica helyett digitális utastájékoztatás Bécs új metrószerelvényein

2022. január 11.

Hírek

Hamarosan forgalomba állnak a Wiener Linien, Bécs közlekedési vállalatának újgenerációs metrókocsijai. Az X-Wagen szerelvények nemcsak modern külsővel és belsővel, hanem innovatív utastájékoztatási rendszerrel is várják majd az utazóközönséget. Az új, vezető nélküli metró először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalon közlekedik majd.

Csak a pezsgősdugók durrognak majd szilveszterkor Bécsben

2021. december 31.

Hírek

Minden szempontból csendes szilveszter elé néz idén az osztrák főváros: Bécs egész területén tilos a petárda, a tűzijáték és a rakéta és a város maga sem rendez nagy tűzijátékot. Ráadásul a lakosság is visszafogottan, leginkább a családdal ünnepel majd – derül ki egy felmérésből.

Zöld forradalom Bécsben: hidrogénbuszt tesztelnek és elkészült az első hidrogénkút

2021. december 12.

Hírek

Bemutatták Bécs új hidrogénbuszát, mely a tesztüzem után, 2022. január 10-től az utasok számára is elérhető lesz. Ezzel párhuzamosan az osztrák főváros első hidrogénkútját is átadták, ahol buszok mellett hidrogénhajtású teherautók is tankolhatnak. A klímasemlegesség jegyében 2023-ig egy új elektrolízis-üzem építését is tervezi a város.

Jövőre megvalósulhat Bécs első klímasemleges építkezése

2021. december 10.

Hírek

Mivel világszerte az építőipar felelős a károsanyag-kibocsátás tíz százalékáért, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatói most kidolgozták, miként lehet egy építkezés klímasemleges. Alternatív meghajtású munkagépek, jó szervezés, helyi alapanyagok és klímavédelmi megbízott a megoldás.

Hamarosan termálvízzel fűthetik Bécset

2021. december 3.

Hírek

Elkészült az osztrák főváros alatti területek pontos 3D-s geológiai térképe. 3000 méteres mélységben ígéretes termálvízvagyon rejtőzik, amelynek kiaknázásával Bécs hőellátása még közelebb kerülhet a klímasemlegességhez. 2022 tavaszáig alaposan megvizsgálják a geológiai adottságokat, mielőtt geotermikus erőművet létesítenének.

Előre jelzi a zöldhullámot a legújabb bécsi közlekedési app

2021. november 14.

Hírek

A biztonságosabb közlekedés és a digitális forgalomirányítási rendszerek kiépítése érdekében Bécs Városa kísérleti projektet indított. Egy telefonos alkalmazás segítségével a kerékpárosok és autósok láthatják, mennyi ideig piros és mikor lesz zöld az előttük lévő lámpa. Így optimalizálhatják a sebességüket, ami segít a környezetterhelés csökkentésében.

Napelemeket telepítenek a bécsi metróállomások tetejére

2021. november 11.

Hírek

A klímavédelem érdekében összefogott Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie és az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien. 2025-ig legalább húsz metróállomás tetejére naperőművet telepítenek, hogy az így termelt zöldárammal működtessék az állomások világítását, mozgólépcsőit és liftjeit.

Akár méhkaptár javíttatását is finanszírozza Bécs

2021. november 10.

Hírek

Tovább folytatódik a népszerű javítási kupon-akció Bécsben. Az osztrák főváros újabb 570.000 eurót szavazott meg arra, hogy elromlott tárgyaik automatikus kidobása helyett a lakosok inkább javíttassák meg azokat. A 2023-ig futó kezdeményezésben egy kuponnal száz euróig lehet támogatást kapni.