Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél

2023. november 28.

Hírek

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Holland mintára épül kerékpárút Bécsben

2023. november 22.

Hírek

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság – a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

Így lehet klímasemleges Bécs távhője

2023. november 17.

Hírek

Deeep néven hozott létre közös vállalatot a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és az osztrák olajvállalat, az OMV, hogy az osztrák főváros alatt 3000 méteres mélységben talált forróvíz-vagyont klímasemleges távhő előállítására használják fel. 200 ezer bécsi háztartást látnának el így, egyelőre 20 millió eurót fordítanak az első mélységi geotermián alapuló erőmű tervezésére.

Tárgyak második élete – újra lesz javítási kupon Bécsben

2023. október 23.

Hírek

A nagy sikerre való tekintettel az osztrák főváros újra meghirdeti a javítási kupon akcióját. Vagyis 100 euróig támogatja bárminek a megjavítását – legyen szó plüssmackóról, ruhásszekrényről vagy bicikliről. A javítási kupon első fordulója óta a bécsiek 35 ezer tárgyat mentettek meg a kidobástól és használtak tovább a javítást követően.

Újabb szakaszába lépett a bécsi U2-es metró építése

2023. augusztus 31.

Hírek

Még javában tartanak ugyan az osztrák főváros legnagyobb klímavédelmi beruházásának, az U2/U5-ös metrónak a kivitelezési munkái, máris újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt. Elkészültek a metróvonal bővítésének tervei. Az új szakasz építése 2028-ban kezdődhet és 2032-2035 között fejeződhet be.

Jövőre az interneten rendelt csomagok a bécsi tömegközlekedéssel is jöhetnek

2023. augusztus 18.

Hírek

Újabb fázisába lépett a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien ötlete, hogy az utasokkal szállíttatná az interneten rendelt csomagokat. Most azt vizsgálják, ki, mikor, miért és mekkora csomagokat vinne magával, illetve milyen ellentételezést vár a futárkodásért. Emellett fejlesztik az okostelefonos alkalmazást és a csomagboxokat is.

Rekordösszeggel, 28 millió euróval támogatja az osztrák állam a bécsi kerékpáros fejlesztéseket

2023. augusztus 3.

Hírek

Több mint ötven projekt, 20 kilométernyi új kerékpárút – ambíciózus célokat tűzött ki magának az osztrák főváros idénre. Az osztrák állam pedig eddig soha nem látott mértékben, 28 millió euróval támogatja a megvalósításukat. Lesz bringaút a belvárostól Alsó-Ausztriáig az ingázóknak, kétirányú kerékpárút Donaustadtban és sok-sok zöld a bicikliutak mentén.

Így védekezik Bécs a hőség ellen

2023. július 16.

Hírek

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ami a veszélyeztetett csoportok, gyermekek, idősek, betegek szervezetét különösen megviseli. Hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot, Bécs Város hőség elleni akciótervet dolgozott ki.

Terjed a távhűtés Bécsben, újabb központ épül

2023. július 8.

Hírek

A Bécsi Orvosi Egyetem új alsergrundi kampusza, a MediUni egyben az osztrák főváros nyolcadik nagy teljesítményű távhűtőközpontja is lesz, amely a kampusz mellett a távhűtési hálózatot is ellátja hideg vízzel. A város nagy erőkkel dolgozik a környezetbarát hűtési hálózat kiterjesztésén, mert a hőmérséklettel együtt az igény is nő.