Követendő német példa: pénzt kapnak a javíttatásra

2021. szeptember 22.

Hírek

Türingia tartományban már több ezren vettek részt abban a hulladékcsökkentő programban, amelyben azért jár állami támogatás, hogy ne dobják ki az akár több évtizede gyártott gépeket, hanem tegyék újra használhatóvá.

Új e-autó töltési technológiával csinálnak kedvet a bécsi taxisoknak

2021. szeptember 20.

Hírek

Bécsben a taxik 99 százaléka még hagyományos dízel- vagy benzines autó. A Bécsi Gazdasági Kamara, a Wien Energie és egy grazi cég most új töltési technológiával csinálna nekik kedvet, hogy e-autóra váltsanak. Ausztriában ugyanis 2025-től csak károsanyag-kibocsátás mentes kocsik kaphatnak új taxiengedélyt.

235.000 kecsegét engedtek szabadon a Dunában

2021. szeptember 19.

Hírek

Bécs Városa és a Bécsi Agrártudományi Egyetem, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia együttműködésében a 2016 és 2021 között több mint 235.000 fiatal kecsegét sikerült visszatelepíteni a Dunába és a Morvába. A tokhalfélék családjába tartozó kecsege veszélyeztetett faj, ezért is van nagy szükség a populáció megerősítésére.

Ausztriában csúcssebességgel zöldítik a gyermekétkeztetést: a burgenlandi menzák felében már bioélelmiszert kapnak a gyerekek

2021. szeptember 3.

Hírek

Három év alatt sereghajtóból az élre került a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik az ökomenzák hazai elterjedéséért, mivel a helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és a menzák általános zöldítése még gyerekcipőben jár.

Szuperblokkot alakítanak ki Bécsben

2021. augusztus 18.

Hírek

A Barcelonából ismert szuperblokk mintájára Supergrätzlt hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben. A szuperblokk szívében csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, valamint biciklisekre optimalizálják a közlekedést. A kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, kizöldítenek a házak közötti területen.

Önkénteseket keresnek a bécsi fák öntözéséhez

2021. augusztus 14.

Hírek

„Öntözőszülő” annak az akciónak a neve, amelynek keretében Bécs 21. és 22. kerületében önkénteseket keresnek a városi fák öntözéséhez. A jelentkezők egy nagy táskában vihetnek életet adó vizet az útjukba eső növénynek. A táskás öntözés kiegészítése a profi gondozásnak.

A közösségi közlekedés utasaival szállíttatnák házhoz a csomagokat Bécsben

2021. augusztus 11.

Hírek

Bécs közlekedési vállalata, a Wiener Linien és a Fraunhofer Austria azt vizsgálja, nem lehetne-e az utasokkal házhoz szállíttatni az interneten megrendelt csomagokat. A megvalósíthatósági tanulmány 2022 márciusára készül el. Egyelőre vállalkozó kedvű tömegközlekedők jelentkezését várják, akik szívesen futárkodnának munkába menet vagy onnan jövet.

Mikroműanyagok után kutat a Dunában az „úszó professzor”

2021. augusztus 8.

Hírek

Andreas Fath német kémikus 2022 tavaszán teljes hosszában végigússza a Dunát, hogy feltérképezze a folyóban lévő mikroműanyagok mennyiségét. A „Cleandanube“ programmal arra szeretné felhívni a figyelmet, mennyire fontos a folyók mentén fellelhető műanyagok újrahasznosítása. Most Bécsben edzett.

Autómentes IKEA nyílik Bécs belvárosában

2021. augusztus 8.

Hírek

A világon elsőként Bécsben nyit olyan üzletet a svéd bútoróriás, az IKEA, amelyhez nem tartozik parkoló. Csak azt lehet megvenni, ami gyalog, biciklin, vagy közlekedési eszközökön is szállítható, a vásárláshoz pedig elég egy okostelefon. Az autómentes bútoráruház augusztus végén nyílik meg a belvárosban.

Bécsben a halottasház is környezetbarát

2021. július 30.

Hírek

400 koporsó tárolására alkalmas halottasházat építenek a Bécsi Központi Temetőben, a Wiener Zentralfriedhofon. A létesítmény tervezésekor a gazdaságosság és a klímavédelem volt a két fő szempont. Az épület energiaellátását teljes egészében napelemek biztosítják.