Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

2024. április 24.

Hírek

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.

Mentsvár lehet a beporzó rovaroknak a vadvirágos táblaszegélyek telepítése

2024. március 11.

Hírek

A beporzó rovarok állománya világszerte drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, főként az élőhelyek gyors átalakulása és az intenzív mezőgazdasági művelés miatt. Mindez a biológiai sokféleség csökkenésén túl jelentős élelmezési problémákat is felvet, kultúrnövényeink beporzását ugyanis jórészt e rovarok végzik, összességében pedig az emberiség élelmének 30-35 %-a függ munkájuk sikerétől. Védelmük fontosságára és lehetőségére a március… Tovább »

Ideje elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket!

2024. január 29.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.

Az Év beporzói 2024

2023. december 18.

Hírek

Idén három lepkecsalád között lehet szavazással dönteni: boglárkalepkék, fehérlepkék és pillangók a jelöltek. A szavazatok beérkezésének határideje: 2024. február 15.

Ne ijedj meg tőle, ártalmatlan

2023. november 10.

Hírek

Itt a fűtés szezon, fa vágása, hasogatása közben nagy esélyünk van rá hogy előbújik a fából egy ilyen gyönyörűség, aki ilyenkor hangosan (sír). Nem kell tőle megijedni, téli álmát alussza!

Beporzó barát városok

Kiadványok

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a Vadvirágos Budapest program meghirdetése óta fontos partnere a fővárosnak a beporzóbarát extenzív zöldfelületeink ökológiai monitorozásában. Mostani kiadványukat a témában haszonnal forgathatják a települési önkormányzatok és a kerttulajdonosok is.

Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

2023. március 10.

Hírek

Nélkülük nincsen élet! Március 10-én ünnepeljük a beporzókat. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett szavazáson 1984-en vettek részt. A szavazatok alapján az Év beporzói 2023-ban a faliméhek.

Év beporzói 2023 szavazás

2023. február 8.

Hírek

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez – 2023-tól kezdve meghirdeti az Év beporzói szavazást. Nem egyetlen fajt akarnak a társadalom figyelmébe ajánlani, hanem egy állatcsoportot.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket

2023. február 2.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.