Beporzó barát városok

Kiadványok

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a Vadvirágos Budapest program meghirdetése óta fontos partnere a fővárosnak a beporzóbarát extenzív zöldfelületeink ökológiai monitorozásában. Mostani kiadványukat a témában haszonnal forgathatják a települési önkormányzatok és a kerttulajdonosok is.

Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

2023. március 10.

Hírek

Nélkülük nincsen élet! Március 10-én ünnepeljük a beporzókat. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett szavazáson 1984-en vettek részt. A szavazatok alapján az Év beporzói 2023-ban a faliméhek.

Év beporzói 2023 szavazás

2023. február 8.

Hírek

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez – 2023-tól kezdve meghirdeti az Év beporzói szavazást. Nem egyetlen fajt akarnak a társadalom figyelmébe ajánlani, hanem egy állatcsoportot.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket

2023. február 2.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.

Fenntarthatóság és klímavédelem fiatal kutatói szemmel

2021. december 3.

Hírek

A tudományünnepi rendezvény előadói az éghajlati változásokról, a fenntarthatóság jogi és politikai kihívásairól, a klímaváltozás és a növényi inváziók beporzókra gyakorolt hatásairól, valamint a klímaváltozás és az agrárium viszonyában globálisan megjelenő kölcsönhatásokról beszéltek az MTA Székházban rendezett tanácskozáson.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket

2021. február 7.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.

Már 470 ezren kérik, hogy mentsük meg a méheket és a gazdákat

2021. január 6.

Hírek

A főszervezőktől kapott hírek szerint már 470 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést – a papíron gyűjtött aláírásokat is beszámítva. Írd alá Te is a petíciót!

30 év alatt eltűnt a rovarok negyede

2020. április 25.

Hírek

A rovarok negyede eltűnt 1990 óta + kétszer akkora a pusztulás mértéke, mint amit a korábbi kutatások mutattak. A létfontosságú élőlények csökkenése Európában különösen nagy és ez a kutatók szerint sokkoló következményekkel járhat.