Íme a nagy brüsszeli döntés, ami megmentheti az európai nap- és szélerőmű gyártókat

2024. május 31.

Hírek

Elfogadták május 27-én az uniós tagállamok a zöld átállás egyik kulcsfontosságú rendeletét, amely megmentheti az európai nap- és szélerőmű gyártókat, hiszen fontos támogatási keretet jelent az ilyen gyártókapacitások megmaradása, illetve kiépülése számára. A cél az, hogy 2030-ra az EU saját maga állítsa elő a tiszta technológiás berendezések 40%-át, ezzel erősítve az európai ipart az amerikai… Tovább »

Lassuló dinamika, széthúzódó mezőny: hogy is áll a globális CO2-emisszió?

2024. április 6.

Hírek

Noha tavaly a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint újabb történelmi csúcsra kapaszkodott a globális széndioxid-kibocsátás, az előző évhez viszonyított 1,1 százalékos növekedésben lassulás tapasztalható: a 2022-es emissziós érték még 1,3 százalékkal haladta meg 2021-es szintet.

Az agyonhallgatott módszer, ami a leginkább csökkenthetné a CO2 kibocsátást

2024. április 3.

Hírek

7 kanadai tartomány lakóinak, az ország lakossága mintegy 60 %-nak háromhavonta jelentős összeg érkezik a bankszámlájára: tartománytól függően az egyedül élők 30-50 ezer forintnyi, a négyfős (kétgyerekes) háztartások 60-100 ezer forintnyi kanadai dollárt kapnak, és a vidéken élők további 10 %-ot. A támogatást, amelynek összege 2030-ra várhatóan megduplázódik, a szövetségi állam utalja minden háztartásnak, függetlenül… Tovább »

Karbonkvóta és egyéb sziszifuszi próbák

2024. március 23.

Hírek

A 2022. november 30 -án megjelent EU dokumentum (2022/0394 (COD) – AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a szén-dioxid-eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének létrehozásáról) elolvasása után több kérdés merült fel bennem, mint amennyi választ meg lehetett kapni, vagy legalább sejteni.

aggasztó globális CO2-kibocsátás

2024. március 2.

Hírek

2023-ban az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt, és ezzel történelmi csúcsra emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése szerint.

3 új uniós eljárás indult Magyarországgal szemben

2024. január 26.

Hírek

Az Európai Bizottság három ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Akkor tesz így, ha egy tagállamban uniós jogot sértenek, rosszul vagy lassan ültetnek át egy közös jogszabályt. Az eljárás oda-vissza levelezéssel indul, bírósági per, majd pénzbüntetés lehet a vége.

Mi lesz politikai ellenszélben az európai zöld megállapodással?

2024. január 25.

Hírek

Mi vár az Európai Zöld Megállapodásra, az EU fenntartható, nettó nullás gazdaság felé vezető útitervére, amelynek a 2024-es európai választások előtt politikai ellenszéllel kell szembenéznie? Erről beszélgetett az Euronews riportere vendégeivel a davosi Világgazdasági Fórumon.