A cukormentes üdítők árnya

2018. május 17.

Hírek

A hazai boltokban is egyre nagyobb választékban kaphatóak olyan üdítők, amelyek nem tartalmaznak cukrot és kalóriatartalmuk nulla. Sőt, ha megnézzük az átlagos tápérték táblázatot a címkéjükön, akkor csupa nullát látni. Már az a kérdés, hogy van-e egyáltalán valami ebben a palackban, mármint színes vízen kívül?

Diabéteszt okoz a nitrogén-oxidok magas koncentrációja?

2018. március 15.

Hírek

A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal felmérése szerint százezrek élnek Németországban a nitrogén-oxidok magas koncentrációjának kitéve. Vizsgálatuk alapján mintegy 400 000 diabéteszes megbetegedés hozható összefüggésbe a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségével, és a légúti megbetegedések is hasonló arányban írhatók a szennyező anyag számlájára.

Mi lehet a kóros kövérség oka?

2017. december 14.

Hírek

Évtizedekkel ezelőtt, mikor a növényvédőszer-maradékok hatásairól kezdtem írni, mondta nekem egy ma, a kullancsok terjesztette betegségek területén ismertté vált fiatal orvos, hogy a kóros kövérség okait senki sem ismeri, de a statisztika félelmetes, így ideális kutatási terület a környezet-egészségügy területén. Nos, ma már sejtjük, hogy a hormonmoduláns hatású vegyületeknek köze van ehhez a fejleményhez, de… Tovább »

Fogyással a cukorbetegség ellen

2017. december 8.

Hírek

A súlycsökkentési programban részt vevő kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték a betegség remisszióját 10-15 kilogramm vagy annál nagyobb mértékű fogyással – derült ki a Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak a The Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányából.

A megédesített életről – Tévedéstől is hízhatok?

2017. november 14.

Hírek

Az elhízás napjaink legégetőbb egészségügyi gondjainak egyike. Eddig úgy gondoltuk, hogy ilyenkor több energia kerül a szervezetünkbe (zsírok és szénhidrátok), mint amennyit ledolgozunk. Az elhízás gyakori velejárója a 2-es típusú cukorbetegség, ami elvileg az idős korra jellemző. Már a híradások címeit sem értem. Megfeledkezhetünk a zsírokról? Akkor mégsem a túlzott energiabevitel az oka a kóros… Tovább »

Mégsem hízlalnak az édesítőszerek?

2017. július 23.

Hírek

“A minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában” – állítja a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség.

Mitől nyert Áfonya hercegnő tortája?

2016. augusztus 4.

Hírek

Ötödször írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet idén a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De miből mennyi van benne, és hogyan tudták mindezt megmérni?

Cukorbetegek nagyítóval

2016. július 18.

Hírek

Eltűnik a narancssárga kör a cukorbetegeknek készült ételekről, mert sok gyártó marketingeszköznek használta. Most viszont a cukorbetegek bogarászhatják az összetételek listáját.

Mobiltelefonnal az elhízás ellen?

2016. január 11.

Hírek

Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma.