Lezárult a Nébih kettős minőséget vizsgáló kutatása

2021. július 30.

Hírek

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

A brokkoliban van a legtöbb méreg – óvakodj a török szőlőtől

2017. április 24.

Hírek

Egy friss uniós vizsgálat szerint szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele. Ugyanakkor csak a termékek 3 %-ánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert ebben találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát… Tovább »

A nagy élelmiszerblöff margójára

2017. március 31.

Hírek

Nincs semmilyen érdekem, ami szerint a multikat kellene védenem, vagy az állami vizsgálatokat kellene támadnom, de azért tanulni illene az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos eddigi dilettáns bizonyítási melléfogásokból. Darvas Béla ökotoxikológus professzor gondolatai a NÉBIH élelmiszertesztjével kapcsolatban.

Nem minden hortobágyi, ami palacsintának látszik

2016. november 10.

Hírek

A Szupermenta projekt legújabb terméktesztjén az interneten rendelt, házhoz szállított készételek kerültek terítékre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 21 „hortobágyi” elnevezésű palacsintát vizsgált kedveltségi és hatósági szempontok mentén. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények hét esetben mutattak ki nem megfelelőséget, de a „fitt”, „light”, „fitness”, „könnyű” jelzők jelölésével is nagyon sok problémája akadt a hatóságnak.