Jövőre megvalósulhat Bécs első klímasemleges építkezése

2021. december 10.

Hírek

Mivel világszerte az építőipar felelős a károsanyag-kibocsátás tíz százalékáért, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatói most kidolgozták, miként lehet egy építkezés klímasemleges. Alternatív meghajtású munkagépek, jó szervezés, helyi alapanyagok és klímavédelmi megbízott a megoldás.

Kockázatos és jogellenes kapkodás az oroszok kedvéért Pakson

2019. február 22.

Hírek

Látszólag nem sok minden történik a paksi atomerőmű bővítése körül. A határidők csúsznak, még az új blokkok tervei sincsenek készen, ráadásul a projekttel kapcsolatos több fontos pályázat is lassan halad. Viszont most kockázatos változtatásra készülnek Paks2-nél, ami az oroszoknak kedvezhet.

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

2019. február 16.

Hírek

Az Európai Unió petíciós bizottságának segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Az egy ideig jegelt építkezéssel kapcsolatban most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a védett környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes. A háttérben… Tovább »

Építkezés a Róka-hegyi védett terület tövében

2018. október 19.

Hírek

Egyelőre „még csak” a közösségi médiában jelent meg a Róka-hegyi építkezéssel kapcsolatos felháborodás, ám az ott jelzett probléma számomra is világos, tehát megoldást kell rá találni – írta Facebook oldalán Bús Balázs.

Paks 2: indul az eladósodás. Lehet, hogy még egy hitelt felveszünk?

2017. május 8.

Hírek

Süli János, a paksi bővítésért felelős, nemrég kinevezett tárca nélküli miniszter első alkalommal tartott sajtótájékoztatót ma délután. A kérdések egy részére Aszódi Attila válaszolt, aki eddig kormánybiztosként irányította az ügyet, hamarosan pedig Süli államtitkáraként folytatja a munkát. Hónapokon belül elkezdjük lehívni az orosz hitelt

A Disney elüldözi a környezetszennyezőket

2015. szeptember 16.

Hírek

Több mint 150 kiemelkedően környezetszennyezőnek ítélt vállalat, üzem lesz kénytelen bezárni vagy elköltözni az épülőben lévő sanghaji Disney Resort, a kínai Disneyland környékéről – ismertette a határozatot a kelet-kínai metropolisz illetékes hatósága.

Kánya-hegyi abszurd

2015. március 9.

Hírek

65 méteres, ismeretlen (de mindenképpen katonai) rendeltetésű adótorony magasodik a Zemplén fölé több mint 10 éve. Az építmény máig magánterületen áll, amit a honvédség “elhasznált” a tulajdonosoktól. Évtizedes per, friss ombudsmani határozat, zavaros engedélyek, egyre több a kérdés.

Pörög a Szuezi-csatorna bővítése

2015. január 18.

Hírek

Először engedték Egyiptomban a nemzetközi sajtó munkatársait az épülő új Szuezi-csatorna közelébe, amelyet a tervek szerint idén augusztusban nyitnak meg a tengeri forgalom előtt.

Elektronikus redőny az okos ablakban

2013. szeptember 22.

Hírek

Délre néző ablakok – az ingatlanhirdetések nyerő mondata. Az egyre melegedő nyarakon azonban a déli fekvésű lakások tulajdonosainak mind nagyobb gondja az árnyékolás, s a klímaberendezések áramfogyasztása sem nőhet az égig. Tovább fejlesztik – a ma még aranyárú – gombnyomással vezérelhető intelligens felületeket.

Módosítja a kormány az építési projektek környezetvédelmi vizsgálatát

2013. július 12.

Hírek

Rendelettel orvosolná a Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Bizottság kifogásait amiatt, hogy az építési projektek környezetvédelmi engedélyezésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztek az uniós előírásokkal, ami miatt még 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.