Az underground ökoszisztéma mérnök

2023. június 18.

Hírek

A vakond jelentősen átalakítja a környezetét, így ökoszisztéma mérnöknek nevezik a biológusok. Mit derített ki a tudomány erről az állatról az elmúlt 70 évben?

2023 emlőse a vakond

2023. január 25.

Hírek

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A hermelin 2021 Év Emlőse

2021. január 17.

Hírek

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Petesmalom sztárja lett az év emlőse

2020. február 27.

Hírek

A hazánkban őshonos vidra nyerte el a 2020-ban a 7. éve kiosztott Év Emlőse díjat. Idén esett először a választás egy vízhez kötött életmódú ragadozóra, ami egyúttal a vizes élőhelyek védelmének fontosságára is ráirányítja a figyelmet. A nagyközönség a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészete közelében lévő Petesmalmi Vidraparkban találkozhat a legkönnyebben az állatokkal.

Idén reflektorfényben az eurázsiai hiúz

2019. március 25.

Hírek

Egész évben számos és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény népszerűsíti Európa legnagyobb testű macskáját, pályázatok és kulturális programok sokasága várja a természet értékeire fogékony érdeklődőket.

Sokan ismerik, de senki sem látta a természetben 2019 év emlősét

2019. január 6.

Hírek

Füleinek a felső részét régen fülpamatnak hívták. Tavasszal pacsmagol. Erdőben él, ahonnan ki sem nagyon teszi a mancsát. Kölykei, bár már elválasztódnak, de még egy évig az anyjukkal maradnak. Bár őshonos, mégis alig akad olyan honfitársunk, aki személyesen is láthatta volna. Ha az eurázsiai hiúzra tippelt, nyert.

Idén fókuszban a pele

2017. április 29.

Hírek

Pele, ébresztő! címmel indult el az Év emlőse országos programsorozat, amelyben a mogyorós pelét mutatják be a természetvédők.

Bőregér az év emlőse

2016. április 7.

Hírek

Együttműködési megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum. “Az év emlőse a denevér” megmentése és népszerűsítése érdekében többek között meseíró, klipkészítő és képzőművészeti pályázatot, valamint denevérbarát épület programot hirdet az FM most elindított éves tematikus programsorozata.

KLIPPírozó ürgeversek – video-klip készítő pályázat

2015. június 25. - 2015. október 15.

Helyszín: országos pályázat

Programok

 A Vadonleső Program által ebben az évben meghirdetett „Év emlőse az ürge” programsorozat keretében "KLIPPírozó ürgeversek" címmel új, országos szintű pályázatot hirdetünk meg. Mivel Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című híres verse óta a magyar irodalomban nem születtek olyan költemények, amelyben az ürge szerepelne, ezért Gryllus Vilmos ajánlásai alapján felkérünk kortárs költőket (Lackfi János, Tóth Krisztina,… Tovább »

Tavaszi ürgepiknik

2015. április 20.

Hírek

A Vadonleső Program az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat keretében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve, az ürgék tavaszi ébredésének örömére ünnepi programmal várja 2015. április 24-én 10 órakor a sajtó képviselőit, a gyermekeket, és minden érdeklődőt a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban.