A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához

2024. május 4.

Hírek

Számos magyar macskatartó ismeri, ennek ellenére mégsem gyakorolja a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat – derült ki a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, az ELTE Etológia Tanszék és a Budakeszi Vadaspark egyedülálló közös kutatásából.

A vadmacska lett 2024 Év emlőse

2024. január 27.

Hírek

A házi cirmos közeli rokonát, a vadmacskát választották 2024-ben az Év emlősének a Vadonleső Program szakemberei. A programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.

Az underground ökoszisztéma mérnök

2023. június 18.

Hírek

A vakond jelentősen átalakítja a környezetét, így ökoszisztéma mérnöknek nevezik a biológusok. Mit derített ki a tudomány erről az állatról az elmúlt 70 évben?

2023 emlőse a vakond

2023. január 25.

Hírek

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A hermelin 2021 Év Emlőse

2021. január 17.

Hírek

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Petesmalom sztárja lett az év emlőse

2020. február 27.

Hírek

A hazánkban őshonos vidra nyerte el a 2020-ban a 7. éve kiosztott Év Emlőse díjat. Idén esett először a választás egy vízhez kötött életmódú ragadozóra, ami egyúttal a vizes élőhelyek védelmének fontosságára is ráirányítja a figyelmet. A nagyközönség a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészete közelében lévő Petesmalmi Vidraparkban találkozhat a legkönnyebben az állatokkal.

Idén reflektorfényben az eurázsiai hiúz

2019. március 25.

Hírek

Egész évben számos és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény népszerűsíti Európa legnagyobb testű macskáját, pályázatok és kulturális programok sokasága várja a természet értékeire fogékony érdeklődőket.

Sokan ismerik, de senki sem látta a természetben 2019 év emlősét

2019. január 6.

Hírek

Füleinek a felső részét régen fülpamatnak hívták. Tavasszal pacsmagol. Erdőben él, ahonnan ki sem nagyon teszi a mancsát. Kölykei, bár már elválasztódnak, de még egy évig az anyjukkal maradnak. Bár őshonos, mégis alig akad olyan honfitársunk, aki személyesen is láthatta volna. Ha az eurázsiai hiúzra tippelt, nyert.

Idén fókuszban a pele

2017. április 29.

Hírek

Pele, ébresztő! címmel indult el az Év emlőse országos programsorozat, amelyben a mogyorós pelét mutatják be a természetvédők.

Bőregér az év emlőse

2016. április 7.

Hírek

Együttműködési megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum. “Az év emlőse a denevér” megmentése és népszerűsítése érdekében többek között meseíró, klipkészítő és képzőművészeti pályázatot, valamint denevérbarát épület programot hirdet az FM most elindított éves tematikus programsorozata.