Az eltörléskultúra jegyében több tucat fajt neveznek át Amerikában

2023. november 7.

Hírek

Az ornitológusokat is eltalálta a “cancel culture“: az Amerikai Ornitológiai Társaság egy új szabálya értelmében több tucat, vagy akár több száz madárfajt is át kell nevezni. Minden olyan madárnevet megváltoztatnak, amely valamilyen személyre utal, vagy valamilyen okból sértő lehet.

A fajok névadásának dilemmája

2023. június 15.

Hírek

A Földön jelenleg mintegy 8,7 millió állatfajt ismerünk, élőt és kihaltat, ezért nem egyszerű azokat elnevezni. Előfordult, hogy a felfedező a családtagjáról keresztelte el. A már kihalt, kistermetű növényevő dinoszaurusz például azért kapta a Leaellynasaura nevet, mert a maradványaikat 1989-ben kiásó ausztrál paleontológus házaspár lányának keresztneve Leaellyn.

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

2019. február 19.

Hírek

A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.