Bécsben már épül a jövő városa

2024. február 25.

Hírek

Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is 2,5 órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe… Tovább »

300 milliárd uniós támogatásból zöldül tovább Budapest

2024. január 24.

Hírek

Miközben az Orbán kormány folyamatosan bünteti az ellenzéki fővárost, 300 milliárd forint közvetlen uniós forrás érkezését jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Brüsszelben. A pénz több mint felét a közösségi közlekedés fejlesztésére szánják.

A városok közvetlen finanszírozása: a demokráciának és a klímának is jó!

2023. október 10.

Hírek

A városok jobb uniós finanszírozása hozzásegítheti az EU-t közös célkitűzéseinek gyorsabb eléréshez, és a jogállamisági konfliktusokban is hasznára válhat – állítja egy Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK EP-listavezetőjének társszerzőségével készült közelmúltbeli tanulmány. A közvetlen támogatások növelésétől a beragadó EU-s pénzek újraosztásán át a városi fejlesztési pénzekről szóló döntéshozatal tagállami kormányzatinál alacsonyabb szintre delegálásáig számos… Tovább »

Nem a biciklisávok miatt, hanem a félmillióval több agglomerációs autó miatt van dugó Budapesten

2023. szeptember 13.

Hírek

Lényegesen nagyobb ütemben nőtt Budapest és az agglomeráció gépjárrmű-állománya, mint a lakosságszám. A növekményt sorba rendezve Koppenhágáig állna a kocsisor, ennyi autónak kellene elférnie a fővárosi utakon. A fideszes influenszerek szerint Karácsony Gergely tehet a dugókról. Közben a kormány épp most állított le olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen.

Csapadékvíz elvezetés a városban

2023. augusztus 11.

Hírek

A városi csapadékot át nem eresztő felületek a lezúduló vizet csak a felszínen képesek elvezetni, ami számos probléma forrása. Míg a hagyományos csapadékvíz gazdálkodási rendszerek a leesett csapadékot vezetékeken keresztül összegyűjtik, vagy közeli természetes vizekbe (pl. patakok) vezetik, addig a fenntartható városfejlesztés törekszik az esővíz minél magasabb fokú kihasználására.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Otthon Budapesten városfejlesztési stratégiát

2021. április 30.

Hírek

Karácsony Gergely főpolgármester aláírta az Otthon Budapesten – Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS). A főváros 7 éves városfejlesztési stratégiája új alapokra helyezi az esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest fejlődését. Az európai uniós költségvetési ciklushoz igazodó, 2027-ig szóló stratégia számos olyan már kidolgozott városfejlesztést tartalmaz, melyeket akár az EU-s helyreállítási forrásokból is lehetne biztosítani. Az Európai Unió… Tovább »

A “Fradivárosra” és a “lopakodó olimpiára” is uniós pénzeket költhetnek Orbánék

2021. február 10.

Hírek

A januárban kezdődött hétéves EU-s költségvetési ciklusban nagyjából 11 ezer milliárd forint támogatás jár Magyarországnak. Megszereztük a napirenden lévő kormányzati tervet, és eszerint a 11000 milliárdból körülbelül 5 milliárd elosztásába szólhat majd bele Budapest vezetése – a Fővárosi és a kerületi önkormányzatok együtt.