Szalamandrák az utakon!

2024. március 15.

Hírek

A szalamandrák is elindultak szaporódóhelyeik felé. Vigyázzunk rájuk!

A szalamandrák utódgondozásának evolúcióját vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport

2022. október 22.

Hírek

Az ELKH-DE Reproduktív Stratégiák Kutatócsoport és az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóinak közreműködésével közel 200 szalamandrafaj szaporodását tanulmányozta egy nemzetközi kutatócsoport. A projekt keretében azt vizsgálták, hogy az egyes fajok milyen feltételek esetén őrzik a petéiket, és melyik szülő teszi ezt.

Védettséggel menekülhetnek meg a Szalamandra-völgy névadói

2021. december 5.

Hírek

December 15-én tárgyalhat a fővárosi közgyűlés arról, hogy Budaliget egy részét, a Szalamandra-völgyet védett területté nyilvánítja – erről posztolt Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere. Helyrajzilag Alsó-Jegenye-völgy a terület neve, de mivel jelentős számban élnek ott foltos szalamandrák, ezért a köznyelvben az állatokról kapta a nevét.

Foltos szalamandra az év kétéltűje 2019-ben

2019. január 5.

Hírek

Hűvös erdeink egzotikus megjelenésű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben. Hazánk egyik legtetszetősebb, rendkívül fotogén kétéltűjére napjainkban számos veszély leselkedik- akár a hobbiállattartók is lehetnek gyilkosok.

Óvd a targyíkot a kiránduláson!

2013. október 20.

Hírek

Az őszi esős időszakban az erdei kirándulásaink során szalamandrákkal is találkozhatunk. A színpompás avarban nehéz észrevenni a sárgás foltokkal gazdagon díszített apró állatokat. Ám ha abban a szerencsében van részünk, hogy élelmiszerszerző körútja keresztezi a miénket, érdemes alaposan szemügyre venni a targyíkként is ismert kétéltűt, hiszen legközelebb csak a téli hideg elmúltával akadhatunk rá a… Tovább »