Fél év alatt tűntek el a komposztált lebomló zacskók a zöldek kísérletében

2023. október 18.

Hírek

6 hónap után tűntek el a bevásárlószatyrok a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország komposztkísérletében. Ebben azt vizsgálták, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. A zöldszervezetek azonban továbbra is hangsúlyozzák, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek megoldást a nyersanyag- és hulladékválságra, hiszen kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú… Tovább »

Nemzetközi Komposzttudatossági Hét

2023. május 7.

Hírek

A COMPOST Research and Education Foundation (Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány) Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, továbbá más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította.

Csak jó dolgokat hozna a visszaváltható borospalackok újbóli térnyerése

2022. március 29.

Hírek

A borágazatban legtöbbször egyszer használatos üvegpalackokkal találkozunk csomagolásként. Egy nemrég megjelent, a különféle csomagolóanyagok életciklus-elemzését bemutató tanulmány szerint az egyszer használatos üvegpalacknak a többi csomagolással összevetve (pl. PET, alumínium és italos karton) sokkal nagyobb a környezeti hatása. Mindez az üveggyártási folyamat rendkívüli energiaigényére vezethető vissza.

Fenntartható élet a járvány után – Ismét itt a Zöld Kalandozások előadássorozat

2021. október 27. - 2021. december 01.

Helyszín: Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

Programok

Ugyan a COVID-19 továbbra is az életünk része, de muszáj már most elgondolkoznunk: mit üzen számunkra az elmúlt 1,5 év, és van-e „zöld” jövőnk? Ha igen, milyen lesz az? Újraindítjuk előadássorozatunkat, melynek témája ezúttal a járvány utáni fenntartható élet.

Komposztünnep 2021 – Él-elem – Lét-elem

2021. szeptember 28. - 2021. október 15.

Helyszín: országos pályázat

Programok

Idén 11. alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnephez (október 10.) kapcsolódó pályázatát. Ezúttal szoros együttműködésben dolgozunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

Megéri gyűjteni az italcsomagolásokat

2021. július 7.

Hírek

A Humusz Szövetség több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást.

Humusz Online Akadémia – válj tudatosabbá a Föld Hetén

2021. április 20. - 2021. április 26.

Helyszín: online

Programok

Április 22-én a Föld Napját Ünnepeljük. Idén erre egy 5 alkalomból álló online előadássorozattal készül a Humusz Szövetség. Célunk az ismeretterjesztés, a hétköznapi zöld zajban segítünk megtalálni a válaszokat. Szakértőink segítségével Te is hínökévé válhatsz a fenntarthatóságnak. Egy bolygónk van, együtt kell rá vigyáznunk.