Meglepő részletek derültek ki a védett kecskerákról

2023. augusztus 4.

Hírek

A kecskerák hatékonyabb védelme érdekében egy nemzetközi kutatócsoport a MATE közreműködésével 14 országban 65 populáció átfogó genetikai vizsgálatát végezte el. A magyar minták elemzésekor nem várt eredmények születtek, egyes természetes vizekben  ismeretlen genetikai eredetű állományokat is találtak.

Idegenhonos tízlábú rákok Magyarországon – sajnos a világ élvonalában

2020. augusztus 19.

Hírek

A 3 őshonos, mára természetvédelmi oltalom alatt álló tízlábú rákfaj mellett hazánk területéről ezidáig 8 idegenhonos faj került elő. Dr. Weiperth András, a Szent István Egyetem kutatója szerint azonban rövid időn belül további új fajok előfordulásával kell számolnunk, ami további ökológiai és környezeti hatásokkal járhat.

Egyre több rák él a Balatonban

2017. augusztus 14.

Hírek

A hajozas.hu egyik olvasója a hétvégén kecskerákokat fotózott Fonyódon, amelyeket a viharos szél és a nagy hullámok sodortak partra. A lap utána járt, hogy a Balatonban milyen rákfajok élnek, és hogy milyen szerepet is játszanak a tó ökoszisztémájában. Dr. Kiszely Pál biólogus-rák kutatót kérdezték.

Milliárdos nagylaki rákfogás

2014. október 18.

Hírek

25.000 védett kecskerákot (Astacus leptodactylus) találtak a rendőrök egy bolgár furgonban a nagylaki határátkelőhelyen, a szállítmány értéke meghaladja az egymilliárd forintot.