Tekintélyes kiterjedésű vízborítás várja a madarakat a Kis-Sárréten

2024. február 2.

Hírek

Mint közismert, február 2-a, a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben, ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, mely a vizes élőhelyek és a madárvilág védelméről szól. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületét járva, néhány helyen már a közútról is jól látszik, hogy egyre nagyobb kiterjedésű vízállások találhatók a tájban.

Bíztató túzok adatok a Körös-Maros Nemzeti Parkból

2024. január 27.

Hírek

A január közepén lezajlott nemzetközi szinkronszámlálás során összesen 641 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. A számok azt mutatják, hogy az állomány stabil, sőt évről-évre növekszik.

Több tízezer vadlúd pihenőhelye most a Kis-Sárrét

2023. január 4.

Hírek

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az északról érkező vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Fő pihenő- és éjszakázóhelyük szokás szerint a Biharugrai- és Begécsi-halastavak, valamint a környező mocsarak, és vizes élőhely-rekonstrukciók.

Sikeresen költöttek a kanalasgémek a Kis-Sárréten

2022. augusztus 3.

Hírek

Idén több mint 60 pár kanalasgém rakott fészket a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A fiókák szépen cseperednek, gyakran látjuk őket táplálkozni a halastavakon és a környező mocsarakon.

Áttelelő guvatok rejtőzködnek a sárréti berekben

2021. december 26.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokfelé előfordul egy, a szélesebb közönség számára kevésbé ismert vízimadár, a guvat. Találkozni nagyon ritkán lehet vele, mert rendkívül rejtett életmódot folytat.

A Kis-Sárréten már dalolnak a fülemülesitkék

2021. március 16.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére visszatértek telelőhelyükről a fülemülesitkék. A nádi poszátafélék közül tavasszal ők jönnek vissza a leghamarább, a hímek éneke rendszerint már március elején felcsendül.

A friss számlálás szerint nőtt a túzokállomány

2019. április 7.

Hírek

A március 28-án lezajlott túzokszámlálás keretében összesen 578 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében. A számlálást a Túzok Life Program keretében, ugyanebben az időpontban bonyolították le Ausztria, Németország, Románia és Magyarország egyéb területein is.