Megmenekülhet a láncfűrészektől Európa leghíresebb őserdeje

2018. április 18.

Hírek

Jó hír a Világörökség Napjára! Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1%-át foglalják el.

Napi 100 ezer euró bírság erdőirtásért

2018. április 18.

Hírek

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben – mondta ki tegnap az Európai Bíróság. A lengyel kormány bejelentette, hogy végrehajtja az ítéletet, mert a bírság napi 100 ezer euró.

Az ingyenes tömegközlekedés dilemmái

2018. február 20.

Hírek

Az ingyenes tömegközlekedéssel két baj lehet: vagy nincs rá pénz – vagy túl jól sikerül. Amivel Németországban próbálkoznának, az a legtöbb helyen már befuccsolt.

Ingyenes tömegközlekedéssel az élhető városokért

2018. február 14.

Hírek

Németországban azt próbálnák elérni, hogy minél kevesebb autó legyen az utakon. Vizsgálják, hogy ez a cél mennyire teljesülhetne az ingyenes tömegközlekedés bevezetésével. Öt városban próbálnának ki először bizonyos újításokat.

A jogot megkerülő, politikai döntés született Paks II ügyében

2017. november 22.

Hírek

Aligha érvényesíthető a kormány által hangoztatott 40 %-os magyar beszállítói részvétel. Kormányzati körökből származó információk szerint ezzel a kormány és a Paks II. Zrt. is tisztában van, és komoly az aggodalom, hogy a magyar részvétel nehezen lépheti túl az 5 %-ot. Magyarán a Roszatom mindenképpen biztosítja magának, hogy az üzlet döntő része az övé legyen,… Tovább »

Energiaklub kontra Miniszterelnökség – szánalmas jogi kiskapu

2017. szeptember 27.

Hírek

Az Energiaklub pert indított a Miniszterelnökség ellen Paks II tenderének elmaradása ügyében. A tegnap lezajlott tárgyalás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem léteznek olyan hivatalos dokumentumok, amelyek alapján a kormány a Roszatom, és az orosz technológia mellett döntött.

Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a zajártalom miatt

2017. február 25.

Hírek

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen február 22-én a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére.

Álszent Paks2 brüsszeli jóváhagyása

2016. november 20.

Hírek

Magyarország elkötelezte magát amellett, hogy a paksi kapacitásfenntartó beruházás reaktorokon és egyéb speciális berendezéseken kívüli beszerzéseinek nagy részébe alvállalkozókat von be, akiket közbeszerzésen választ majd ki – többek között ezt a választ küldte a Portfolio-nak az Európai Bizottság.

Jön a harmadik paksi pofon

2016. április 19.

Hírek

Soha nem készültek el azok a kormányzati tanulmányok, amelyekkel az új atomerőmű építésének indokoltságát igazolnák – derült ki az Energiaklub paksi bővítésről szóló konferenciáján. Ezen tegnap az is elhangzott, hogy az Európai Bizottság újabb eljárást indíthat a projekt miatt, mivel a kormánynak az uniós szabályok szerint nemcsak magát a beruházást, hanem az ország számára szükséges… Tovább »