Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

2023. december 3.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók.

Maradék nélkül rajzpályázat 2023 – díjátadó és utcatárlat-megnyitó

2023. október 06.

Helyszín: Budapest, Petrezselyem utca 7-9., I. emelet

Sajtótájékoztatók

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék termelődik éves szinten, ennek nagyságrendileg a harmada keletkezik háztartásokban. Egy átlagos magyar fogyasztó évente csaknem 60 kg élelmiszerhulladékot termel otthonában, amelyből 24 kg még mindig elkerülhető lenne.

A magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak, de van még hova fejlődni

2023. szeptember 27.

Hírek

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a  Nébih 4. alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartásokban 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

2022. december 8.

Hírek

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen, ne pedig kockázati forrás.

Így lehet pazarlásmentes a karácsonyi időszak

2021. december 26.

Hírek

Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás. Az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán törvényszerűnek tűnik, hogy a bőségesen megpakolt asztalról még annál is több élelmiszerhulladék kerüljön a szemetesbe, mint az év többi részében.