BEEConscious! – Legyél méh tudatos!

2021. november 22.

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

Sajtótájékoztatók

Apró élőlény, hatalmas jelentőséggel. Egyetemi kurzus keretein belül hívják fel a figyelmet a Corvinus hallgatói a méhek fontosságára. A Budapesti Corvinus Egyetem nemsokára a BEEConscious! – Legyél méh tudatos! fantázianevet kapott rendezvénynek ad otthont.

A környezeti szennyezők örök életű krónikása – a méz

2021. július 18.

Hírek

A mindenki által ismert méz új oldalát mutatta be Baranyai Edina a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj egyik idei nyertes pályamunkájában. Az ólmozott benzin és a horgany cinktartalma is kimutatható az öreg mézekben.

Rovarölő szereket találtak a világ mézeinek nagy részében

2017. október 9.

Hírek

5 éve a Neuchâtel Egyetem Alex Aebi által vezetett csapata megkérte az utazó munkatársait, barátait és családtagjait, hogy külföldi útjaikról hozzanak haza mézet. 3 év alatt 198 minta gyűlt így össze, az Antarktiszt leszámítva minden kontinensről, amit bevizsgáltak, hogy kiderítsék tartalmaznak e neonikotinoid rovarölő szereket. Az eredmény lesújtó.

Kevesebb méz lesz idén

2017. július 18.

Hírek

A méhállomány negyede pusztult el az elmúlt hónapokban az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. A hazai mézellátás biztosított, de elképzelhető, hogy exportra az idén kevesebb jut – nyilatkozta a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

A méhközpontú méhészkedés varázslatos világa

2017. április 25.

Hírek

A természet csodája, a mézelő méh. Ha önellátó családban, közösségben gondolkodtok, elkerülhetetlen, hogy legyen saját mézetek, és sok-sok beporzó barátotok a kertetekben.

Méhek és a kemizálás

2015. november 22.

Hírek

A kemizálás eredményeként többféle növényvédelmi célú hatóanyag jelenhet meg a méhészeti termékekben. Szermaradékok előfordulása különösen a virágport és a méhviaszt érinti.

Senki sem veszélyezteti a magyar akácot

2014. május 4.

Hírek

Az MSZP szerint egyetlen európai testület sem akarja korlátozni a fehér akác termesztését, vagyis a Fidesz ostobaságán kívül senki nem veszélyezteti a magyar akácot.

Blokkolt uniós akác csörte

2014. március 12.

Hírek

Egyelőre sikerült blokkolnia Magyarországnak azt a kezdeményezést az uniós tagállamok képviselőiből álló testületben, amely potenciálisan azzal a veszéllyel fenyeget, hogy uniós tiltólistára kerül az akácméz alapanyagát adó fehér akác – közölte Várhelyi Olivér Magyarország egyik uniós nagykövete ma este az MTI-vel.

Brüsszeli akácharc

2014. március 11.

Hírek

Levelet írt Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.