4 válasz a műanyagkrízisre

2023. március 7.

Hírek

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa – a kék bálnák az első számú mikroműanyag-fogyasztóként elképesztő veszélyben vannak.

Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Immár élő emberek tüdejében is találtak mikroműanyagot

2022. április 7.

Hírek

A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve. Most először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: 13, műtéten átesett páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket.

Már az Északi-sark is műanyag temető

2022. április 5.

Hírek

Az Északi-sarkvidék már régen nem érintetlen vidék, egy új tanulmány szerint műanyag-szennyezettsége a sűrűn lakott területekéhez hasonlít, és ennek a klímaváltozásra is hatása lehet.

Aggasztó, hogy már az emberi vérben is kimutatták a mikroműanyagot

2022. március 25.

Hírek

A világ minden pontján a legmagasabb Himalájától a legmélyebb Mariana-árokig már kimutatták a mikroműanyag szemcséket. Az élelmiszerek és az ivóvíz után most már az emberi vérből is kimutatták. Az amszterdami Vrije Egyetem kutatói a vizsgált emberek majdnem 80 %-ánál kimutatták a szennyezést.

Már a magashegységek levegőjében is ott a mikroműanyag

2021. december 26.

Hírek

A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják. A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak.

Mérgező “tengeri gyöngy”

2021. december 3.

Hírek

Májusban égett le Srí Lanka közelében egy konténerhajó, a tengerbe került szállítmány jórésze műanyag-pellet volt, ami súlyos károkat okoz. Veszélyes anyaggá nyilvánítása azonban késik.

Egyre több az évszázadokig megmaradó mikroműanyag a Tiszában

2021. november 26.

Hírek

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) harmadik éve folyó kutatásai szerint növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában, a szennyezés elsősorban kommunális eredetű –a szennyvízzel kerül a folyóba – közölte a felsőoktatási intézmény.