A természetkárosítás ellen nem elegendő a törvény szigorítása

2021. november 19.

Hírek

A természetet károsító bűncselekmények egyre súlyosabb méreteket öltenek hazánkban – legyen szó akár védett állatok, növények elpusztításáról vagy illegális kereskedelméről. A MME, a TRAFFIC és a WWF Magyarország üdvözli, hogy az Országgyűlés napirendjére került egy természetkárosítással és állatvédelemmel összefüggő törvényjavaslat, azonban úgy vélik, a hatékony fellépés érdekében pusztán a törvényi szigorítás nem célravezető.

Hova lett házi verebeink fele?

2021. november 17.

Hírek

Az utóbbi 40 évben hatodával, kb. 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millióval van kevesebb, mint 1980-ban. Egy friss kutatás szerint a csökkenő populációjú madarak között van mások mellett a sárga billegető, amelyből 97, a seregély, amelyből 75 és a pacsirta, amelyből 68 millió példánnyal lett kevesebb a kontinensen.

Madáretetés télen – Az MME online előadása felelős madárbarátoknak

2021. november 09. - 2021. november 09.

Helyszín: internet - virtuális tér

Programok

Szereted a madarakat? Etesd és támogasd őket felelősen és felkészülten! A Magyar Madártani Egyesület online előadásán megtudhatod, milyen madarak töltik a városban a telet, és milyen lehetőségük van a természetes élelemszerzéshez.

Ragadozómadarak “terítéken” – 16 éves csúcson az orvvadászatuk

2021. október 27.

Hírek

A felderített mérgezéses esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, a természetvédelmi kár így is jelentős – a 16 éves leltár 1600 védett állatot számlál, a pénzben kifejezett értékük eléri a 87 millió forintot.  Az MME zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben.

In memoriam Kállay György

2021. október 8.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megrendülten tudatta, hogy Kállay György alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.

Lapozzon bele Magyarország első átfogó madáratlaszába online

2021. október 5.

Hírek

Több száz madárfelmérő és kutató tíz évnyi munkájaként megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, amely 800 oldalon, 1700 térképpel és grafikonnal, 150 fotóval mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét.

Magyarország madáratlasza | Bird Atlas of Hungary

Kiadványok

Közel tíz éves előkészítés: tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, megírás, lektorálás után készült el Magyarország madáratlasza, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze.