Magyarország ornitológiai nagyhatalom volt már Trianon előtt is

2024. május 20.

Hírek

A világ legelső országai közé tartoztunk, ahol megkezdődött a tudományos és természetvédelmi célú adatgyűjtést segítő madárgyűrűzés. 1902-től ünnepeljük a madarak és fák napját, s már 1906-ban törvény született arról, hogy a gyerekeknek oktatni kell a hasznos madarak védelmét. Ezek a gyökerek.

Vigyázzunk az úton átkelő teknősökre!

2024. május 13.

Hírek

Amennyiben úton áthaladó teknőssel találkozunk, álljunk meg, és segítsük át az úttest túloldalára. Az észlelést pedig rögzíthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

A 2024. évi nagy goda szinkronfelmérés eredményei

2024. május 8.

Hírek

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya által elindított tavaszi szinkronszámlálások 2024-es felmérései a barátréce után a nagy goda országos számlálásával folytatódtak. A március 29. és április 1. között tartott szinkronfelmérésen a megfigyelők összesen mintegy 23.000 nagy godát számoltak hazánk legfontosabb vizes élőhelyein.

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!

2024. április 29.

Hírek

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban, amint arra az MME felhívja a figyelmet, nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket! Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel,… Tovább »

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat, vigyázzunk a sünökre!

2024. március 5.

Hírek

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Újabb fontos lépés a Természet-helyreállítási törvénnyel kapcsolatban

2024. március 1.

Hírek

Az Európai Parlament elfogadta a Természet-helyreállítási törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa: a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

10%-os fehér gólya növekedését számoltak tavaly

2024. február 28.

Hírek

Az idén 50 éves MME megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. 2023-ban is az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként.Elkészült a tavalyi fehérgólya-felmérés összesítése.

Elkészült a 2024. évi 21. országos és a 7. pannon-régiós sasleltár

2024. február 21.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.