Baranyai bagolyrekordok: túl a nyolcezredik fiókán

2023. december 2.

Hírek

A gyöngybaglyok tekintetében az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Az MME Baranya Megyei Csoportja által a templomtornyokba és padlásokra kihelyezett 161 költőládából idén 59 db-ot (36,6%) foglaltak el a madarak.

Keresd az ország legidősebb gyűrűs nagy fakopáncsát!

2023. november 28.

Hírek

November 22-én Balog Norbert egy gyűrűs nagy fakopáncsot fényképezett le Budapesten a Margitszigeten. A gyűrűről több fénykép készült, így sikerült beazonosítani a madarat. Ezt a nagy fakopáncsot 2011. február elején gyűrűzték a szigeten második éves korában (Lukács Katalin Odett és Sarlós Dávid).

Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat

2023. november 27.

Hírek

Becsléseink alapján 10-20 ezer közötti daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben. Fontos, hogy nagyarányú vadmadárelhullás észlelése esetén, vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot és védett faj esetén a területileg illetéken nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madárhoz pedig ne nyúljunk.

Óbuda-Békásmegyer lett 2023 Év madárbarát települése

2023. október 28.

Hírek

Az MME idén hirdette meg először az Év madárbarát települése pályázatot. Erre olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már vannak kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek), és egyéb természetbarát módszereket is alkalmaznak.

A települések madárbarát lehetőségei

Kiadványok

Új kiadvány készült “A települések madárbarát lehetőségei” címmel, ami a 2008-ban, szintén az MME által kiadott Madárbarát településfejlesztés című kiadvány méltó utóda lett.

Hulladéklerakó létesítése veszélyezteti Kisapostag haragossiklóit

2023. október 26.

Hírek

Veszélybe került az egyik legritkább hüllőnk, a fokozottan védett kaszpi haragossikló élőhelye, mivel a Fejér Megyei Kormányhivatal hulladéklerakó létesítésére adott engedélyt Kisapostagon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a haragossiklók Duna mentén fellelhető egyik utolsó élőhelyének védelme érdekében beadvánnyal fordult az illetékes kormányhivatalhoz, melyben a korábban kiadott engedély visszavonását kéri.

Ha segítünk, a természet gyorsabban újul meg

2023. október 24.

Hírek

A kék vércsék vonulása lassan lecsendesedik. A szeptember 29-i számlálások még több mint 6500 madarat listáztak az éjszakázó helyeken Kárpát-medence szerte. Mostanra a telelni igyekvő vándorok előőrsei már Afrikában, a Szaharától délre járnak. Sok fiatal madár is útra kelt idén, mert a kedvező körülmények kiemelkedő szaporulatot eredményeztek.

Idén is toplistásosok lettünk madármegfigyelésben

2023. október 2.

Hírek

2023-ban is október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 34 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vett részt. Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.