Az atomenergia több problémát generál, mint amennyit megold

2021. március 31.

Hírek

„Az atomenergia nevetségesen drága. Elképesztően versenyképtelen az atomerőművek létesítése és bővítése – mondta Nobo Tanaka az Nemzetközi Energia Ügynökség volt elnöke.  Tíz évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után az Energiaklub szakértői áttekintették országunk és az EU nukleáris helyzetét.

Megújulós energia – de milyen áron?

2020. július 2.

Hírek

A legtöbben a megújuló energiaforrásokról a napra és a szélre gondolnak, ám van olyan energiaforrás is, amiből – ha nem tervezzük meg kellően – környezeti szempontból nem túl fenntarthatóan nyerhetünk energiát. A zöld HVG bemutatja, mi minden szolgálhat még megújuló energiaforrásként.

Energetikai belakatolás: a szegények magukat, a kormány az országot betonozza be.

2020. június 24.

Hírek

A nem megfelelő lakáskorszerűsítéssel csak kis energiamegtakarítást érünk el, és közben ezt a rendszert évtizedekre bebetonozzuk. Az Orbán-kormány is ezt teszi, amikor a zsákutcás orosz atomenergiát erőlteti rá méregdrágán az országra – megnehezítve így a megújulók terjedését. Az Energiaklub elemezte Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervét. A lehangoló eredményekről Dr. Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, az Energiaklub… Tovább »

Mi fán terem az energiaföldrajz és energiatervezés?

2018. február 28.

Hírek

A naprakész szakértői tudást sokan elfelejtik, amikor az energetikai korszakváltásról van szó. Emiatt is örömteli a hír, hogy az ELTE TTK Erre van előre! kutatócsoportja elkészítette az első, magyar nyelvű, energiaföldrajzról és energiatervezésről szóló egyetemi jegyzetet, ami ingyenesen elérhető itt is. Bár egyetemi tankönyv, de Munkácsy Béla közérthetően mutatja be a jelen/jövő energetikáját.

Energiaföldrajz és energiatervezés tankönyv

Kiadványok

A környezetgazdálkodás nem más, mint a természet erőforrásaival való sáfárkodás – jó esetben olyan módon, hogy közben az emberiség számára létalapot biztosító ökológiai rendszer stabilitását megőrizzük. Jelenleg még csak törekszünk egy ilyen módon működő környezetgazdálkodás megvalósítására, a gyakorlatban ettől még messze van az emberiség. A késlekedés eredményeképpen viszont egy globális ökológiai krízis résztvevői és szenvedő… Tovább »

Atomenergia és bölcsesség

2017. május 24.

Hírek

Az atomenergia a legtisztább energia”, hallhatjuk az éppen kormányon lévő politikusoktól – ugyanazoktól, akik kormányon kívül ennek éppen az ellenkezőjét állítják. E tárgyban korrekt szakmai értékelést persze ne tőlük, hanem a tudománytól várjunk. Ám az energiatervezéssel foglalkozó kutatók világszerte atomellenes energiaforradalmat hirdettek.

Putyin dácsájában dönthettek Paksról

2017. március 27.

Hírek

Paks 2. megépülésével fennmarad az ország energiafüggősége, nő a végső energiaigény, és az elavult technológia miatt kimaradunk a megújuló energiaforradalomból. A Millennium Intézet Magyarország energiaügyi és energiapolitikai kérdéseiről szóló konferenciájára a kormány és az atomlobbi embere nem jött el.

Magyarország energetikai jövőképe – zöld szemmel

2016. december 29.

Hírek

Napelemadó és szélenergia stop. Az év végén érdemes újra elgondolkodni azon, hogy miközben a világ a környezetbarát megújulók felé vált, Magyarország a zsákutcás atomenergia orosz gyarmati kiszolgáltatottság vonalán adósítja el még unokáinkat is.

Az energetikai irányváltás küszöbén

2016. október 14.

Hírek

Szélerőművek a Kisalföldön; az elektromos autózás hajnala Magyarországon; biomassza-energetikai életciklus megközelítésben. Buday Edina és Munkácsy Béla szerkesztésében megjelent “Az energetikai irányváltás küszöbén: Energiaföldrajzi kutatások Magyarországi mintaterületeken” c. kiadvány, mely az ELTE TTK Környezet – és Tájföldrajzi Tanszékén folyó energiaföldrajzi kutatások keretében készült írásokat tartalmazza.