Magyarországon a Túllövés napja május 25-re esett!

2024. május 29.

Hírek

Ezzel két hónappal előzzük meg a globális túllövés napját, amely idén július 25-re esik. A legfrissebb adatokat a National Footprint and Biocapacity Accounts beszámoló mutatja. Számold ki ökolábnyomodat!

A környezetgyilkos ultra fast fashion

2024. május 7.

Hírek

A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházati cikkek keresletére utal. A blogon többször írtam már ennek káros környezetvédelmi, gazdasági és etikai vonatkozásairól, az ultra fast fashion berobbanásával azonban újra érdemes figyelmet szentelni a témának. Ez utóbbi ugyanis nemcsak a termékek élettartamának rövidebb ciklusait hozta magával, hanem drasztikusan… Tovább »

Tányérunkon a változás

2024. február 22.

Hírek

Bármilyen étrendet követünk, mindannyian tudunk tenni a környezetünkért.  A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.

Bolygónk legkártékonyabb csúcsragadozója az ember

2023. július 15.

Hírek

A tudósok már sokféle módon kiszámolták, hogyan használja – környezetvédők szerint kizsákmányolja – a Föld erőforrásait az ember. Ezt mérték már károsanyag kibocsátásban, meghódított földterületben, elpusztított erdőben, kitermelt nyersanyagban, vagy ezek összesítéseként ökológiai lábnyomban. A Nature magazinban most megjelent tanulmány egy sajátos szempontot vesz figyelembe, és megállapítja azt, amin senki nem csodálkozhat: hozzánk hasonló ragadozót… Tovább »

Nézzük az üveg mögé! Mennyire zöld az üveg építészet?

2023. június 2.

Hírek

„Az ember a saját otthonában nem tartózkodik, hanem lakik”-  fogalmazott  Rejtő Jenő. Mit tehet a kellemes komfort kialakításában az üveg? A napvédelem, és a kilátás – „be nem látás” komfortját egyben kell egy üveghomlokzatú helyiségnek biztosítania. Emellett egyre fontosabb a hangszigetelés, a hőszabályozás és a madárvédelem is. Hol tart ma, és mik a fejlesztési irányok… Tovább »

A szingli férfiak ökolábnyoma a legnagyobb

2023. április 4.

Hírek

Az egyénhez köthető ökológiai lábnyom nagysága függ attól is, hogy ki milyen nemű – egy Svédországban végzett kutatás legalábbis erre a következtetésre jutott.

Ökológiai szempontból elképesztően fenntarthatatlan Budapest és környéke

2022. október 31.

Hírek

A Corvinus friss kutatása szerint egy fővárosi lakos háztartási fogyasztásához kapcsolódó ökolábnyoma 2,5 globális hektár, egy agglomerációban élőé csaknem 3 globális hektár. Az ökológiai tőkét, azaz a földterület biokapacitását figyelembe véve a főváros túlterheltsége 30-szoros, az agglomerációé 2,4-szeres.