Bolygónk legkártékonyabb csúcsragadozója az ember

2023. július 15.

Hírek

A tudósok már sokféle módon kiszámolták, hogyan használja – környezetvédők szerint kizsákmányolja – a Föld erőforrásait az ember. Ezt mérték már károsanyag kibocsátásban, meghódított földterületben, elpusztított erdőben, kitermelt nyersanyagban, vagy ezek összesítéseként ökológiai lábnyomban. A Nature magazinban most megjelent tanulmány egy sajátos szempontot vesz figyelembe, és megállapítja azt, amin senki nem csodálkozhat: hozzánk hasonló ragadozót… Tovább »

Nézzük az üveg mögé! Mennyire zöld az üveg építészet?

2023. június 2.

Hírek

„Az ember a saját otthonában nem tartózkodik, hanem lakik”-  fogalmazott  Rejtő Jenő. Mit tehet a kellemes komfort kialakításában az üveg? A napvédelem, és a kilátás – „be nem látás” komfortját egyben kell egy üveghomlokzatú helyiségnek biztosítania. Emellett egyre fontosabb a hangszigetelés, a hőszabályozás és a madárvédelem is. Hol tart ma, és mik a fejlesztési irányok… Tovább »

A szingli férfiak ökolábnyoma a legnagyobb

2023. április 4.

Hírek

Az egyénhez köthető ökológiai lábnyom nagysága függ attól is, hogy ki milyen nemű – egy Svédországban végzett kutatás legalábbis erre a következtetésre jutott.

Ökológiai szempontból elképesztően fenntarthatatlan Budapest és környéke

2022. október 31.

Hírek

A Corvinus friss kutatása szerint egy fővárosi lakos háztartási fogyasztásához kapcsolódó ökolábnyoma 2,5 globális hektár, egy agglomerációban élőé csaknem 3 globális hektár. Az ökológiai tőkét, azaz a földterület biokapacitását figyelembe véve a főváros túlterheltsége 30-szoros, az agglomerációé 2,4-szeres.

Zöld hét 2022/23 haverok, buli, fenntarthatóság

2022. június 10.

Hírek

Hírháttér sorozatunk 8. részének témái: Május 30-án túllőttük magunkat. Haverok, buli, fenntarthatóság-újra itt a fesztiválszezon. Mitől zöld a szórakozás? Nemzeti parkok. Öko/fenntartható és/vagy tömegturizmus. Pro Natura 2022 díjak. Városi betondzsungel ellen zöldfelület. Ráfizetés és túlépítés: kell-e olimpia?  Merre tovább pesti alsó rakpart? És gyalogosbarát zöld folyosó a kiskörút és nagykörút között?

A globális felmelegedés csak a jéghegy csúcsa

2022. május 9.

Hírek

Ahhoz, hogy elérjük a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat, energiaágazati átalakításokra további 35 billió dollárt szükséges befektetni 2050-ig. Többek közt ezt állapítja meg a Roland Berger megatrendeket feltérképező tanulmány-sorozatának környezeti hatásokkal foglalkozó része.

Tippek a digitális karbonlábnyom csökkentéshez

2021. december 29.

Hírek

Az ökológiai lábnyom fogalma mára már széles körben elterjedt a környezettudatosság és fenntarthatóság kérdéseivel kapcsolatban. Nem árt tudnunk, hogy az online világban való időtöltésünk során éppúgy hagyunk hátra jeleket magunk után, amelyekkel érdemes tudatosan foglalkoznunk.