Elkészült a 2024. évi 21. országos és a 7. pannon-régiós sasleltár

2024. február 21.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

Fókuszban a parlagi sasok

2024. február 7.

Hírek

15 éve tanulmányozom a hazai parlagi sasok életét, néha egész érdekes megfigyeléseim is voltak. Nehéz őket tanulmányozni mert annyira nem társaságkedvelő madárfaj, ahogyan a sasok általában leginkább saját fajtársaikat kedvelik, vagy még azokat sem. Szerdán Pesten volt dolgom, Dány és Pécel felé mentem és bár nagyon szép a valkói erdő dányi része (a hollós képemet… Tovább »

Az ABB munkatársai a madárvédőknél önkénteskedtek

2023. szeptember 21.

Hírek

Szeptember közepén az ABB Magyarország munkatársai a LIFE Saker Roads kerecsensólyom-védelmi program keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével Jászberény mellett, a parlagi sasok élőhelyén vállaltak önkéntes munkát, melynek célja a középfeszültségű oszlopsorok ragadozómadarakra gyakorolt hatásának felmérése volt.

Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát a Dél-Alföldön

2023. augusztus 9.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja különös fészekaljat talált a dévaványai tájegységben májusban: három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

Kétfajta gyűrűt is kaptak a parlagi sasfiókák

2023. június 30.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységében parlagi sasok fiókáit gyűrűztek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, az igazgatóság munkatársaival.

Elkészült a 2023. évi 20. Országos és 6. Pannon-régiós Sasleltár

2023. március 4.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 20. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

A hajnal vadászai a vándorsólymok

2023. január 9.

Hírek

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Farkasok nyomait is keresheti az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége

2022. szeptember 19.

Hírek

Napjainkban több veszélyeztett vagy védett ragadozó faj esetében az egyik legfőbb pusztulási tényezőt a mérgezések jelentik. A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített, melyek célja, hogy segítséget nyújtson a… Tovább »

Sasoljunk a hétvégén

2022. január 12.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2022. január 14-16. között.