A leghatékonyabb aszályvédelem a vizes élőhelyek visszaállítása

2024. február 1.

Hírek

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok során kevés a felszín közeli légrétegek páratartalma, így a hidegfrontok a szokásos zivatarok és csapadék nélkül robognak át az Alföldön. Az ELTE kutatói összefoglalták, mitől volt annyira nehéz 2022 nyara az ország keleti részén, és javaslatot is tettek a megoldásra.

Vízvédelem és párolgáscsökkentés napelemekkel

2023. november 25.

Hírek

Elképesztő szárazság sújtja az USA Arizona államát, ami a természetes vizeket is komoly veszélynek teszi ki. Ezért a Gila-folyó indián közössége az amerikai hadsereggel együttműködve egy formabontó projektbe kezdett: napelemekkel fedik le a folyó felszínét.

Az elszántott esők országa. Miért marad el az eső keleten?

2022. július 18.

Hírek

A 2022-es év több ezer termelőnek az utolsó gazdálkodási évet jelenti a Dunától keletre. A szezon elejére kialakult 3-4-szeres műtrágyaárak, többszörös növényvédőszer és gépalkatrész árak, megduplázódott gázolajár a termelési költségeket olyan szintre emelte, amelyet az aszály miatt elvesző termés maradéka még a rekordárakon sem tudja kompenzálni.

A gondoltnál gyorsabban párolognak el tavaink

2022. július 5.

Hírek

A felmelegedő klímában nemcsak jobban algásodnak a Föld tavai, és fogy az oxigén a melegebb vizekben, hanem sokkal gyorsabban is párolognak, mint azt korábban gondolták. Egy friss tanulmány szerint az erősödő napsugárzás mellett változik a felhőzet is, és minden korábbinál szomjasabbá tette az eget. Ráadásul az olvadó gleccserek és jégmezők miatt nőttek az édesvízfelületek, és… Tovább »

Ingyenes zöldhomlokzattal készül Bécs a nyári hőségre

2019. március 25.

Hírek

Meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulok tesztelését kezdték meg Bécsben. A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete.

Balatoni trendek

2018. április 25.

Hírek

A kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja tó hasznosíthatóságát is.

Szabályozási minimum alatt a Balaton szintje

2012. március 31.

Hírek

Április elsején a tó vízszintjére vonatkozó szabályozási sáv alsó értéke 85 centiméter, miközben tegnap 82 centis vízállást mértek, tehát az elmúlt csapadékszegény napokban bekövetkezett párolgásveszteség miatt szabályozási minimumszint alá került a vízszint.