Rekordfogású ártér takarítással köszöntötték a tavaszt a petkalózok

2024. március 10.

Hírek

A Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatt, Vásárosnamény közelében, a tiszaszalkai kanyarban, Natura 2000-es területen rendezte meg a PET Kupa Egyesület a hagyományos rügyfakadás előtti folyótisztítási akcióját. Közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő, mindenre elszánt csapattagok tisztították meg a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

Húsvéttól jöhetnek a betétdíjas palackok, de lesz amit érdemes külföldre vinni

2024. február 6.

Hírek

A nagyobb magyar élelmiszerboltokban egy hónapja állnak a betétdíjas palackokat visszaváltó automaták – tökéletesen üresen. A polcokon ugyanis még nem jelentek meg azok az 50 forintos betétdíjjal ellátott termékek, amelyeket ezekbe be lehetne dobni. A jogszabály csak június 30-a után, azaz július elsejétől teszi kötelezővé, hogy a boltba már csak betétdíjas palackokban lehet kiszállítani az… Tovább »

Az egyszer használt, majd kukába dobott PET-palackok ideje lejárt

2024. február 4.

Hírek

2024-ben megérkezik Magyarországra az új, EU-kompatibilis palack-újrahasznosító rendszer, mely kiemelten fontos lépés az egyszer használatos italcsomagolások utóéletének optimalizálásában. Ráadásul általa a lakosság is részt vehet a körforgásos gazdaság gyakorlatában, ami már Japánban és Németországban is bizonyította hatásosságát.

Még felesleges a PET-palackok halmozása, de januártól így fog működni a visszaváltás

2023. október 7.

Hírek

Több mint 3,5 milliárd darab palack visszagyűjtésének hatékonyabbá tételét reméli az állam a januárban induló visszaváltási rendszertől, amelynek a legfontosabb eleme a fogyasztók számára az, hogy 50 forintos pluszköltségtől szabadítja meg őket, ha az italcsomagolásokat visszaviszik egy automatába. Az erről szóló rendelet a héten jelent meg a Magyar Közlönyben, a hvg.hu megnézte, milyen változásokkal jár… Tovább »

A magyar Decathlon beszünteti a PET palackos termékek forgalmazását

2022. október 3.

Hírek

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerültek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A fenntarthatóságot szem előtt tartva, az egyszerhasználatos műanyag csomagolású termékek kivezetésével az üzletlánc közel 300 millió forintos bevételről mond le éves szinten. A polcokról lekerülő, nem értékesített közel 20 000 PET palackos italt a Decathlon jótékonysági célra ajánlja… Tovább »

Szelektív hulladékgyűjtési tévhitek eloszlatása

2022. szeptember 17.

Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés: nem kell öblíteni, lebomló műanyag dilemma, és egyéb tévhitek eloszlatása. A kupakgyűjtés helyett inkább 100 forintot adjanak, mindenki jobban jár – mondja a debreceni AKSD cég vezetője.