Kinek a legédesebb a csokoládé?

2016. október 3.

Hírek

Az általunk elfogyasztott ételek és italok előállítása és értékesítése világszerte milliárdos hasznot hoz. Az élelem termelője vagy gyártója teljesen elszakadt mára a fogyasztótól. A piacot a nagyobb mennyiségben termelő vállalatok és az üzletláncok tartják ellenőrzésük alatt, és ők kapják a bevételek legnagyobb részét. Nincs ez másként a csokoládé esetében sem.

Rabszolgaság a magyar almaültetvényeken

2016. április 15.

Hírek

Míg a boltokban a fogyasztó 300-400 Ft-ot fizet egy kiló almáért, a termelő ezért már csak 100-150 Ft-ot, az almaszedő munkás pedig kevesebb, mint 10 Ft-ot kap. Mindez gyakran emberjogi problémákkal, hazai és nemzetközi jogszabályok felrúgásával társul.

Az arany ára – napjaink rabszolgasága

2015. december 10.

Hírek

“A viszonyok embertelenek voltak. A fegyveres csoportok a törvényen kívül állónak tekintették magukat, és senki nem tudta megfékezni őket.” Axel Mutia Mburano így írja le a mindennapjait, amelyek egy kongói bányában teltek, ahol 15 000 sorstársával kézzel fejtette az ónkövet, és aranyat mosott a közeli folyóban puskacsövek árnyékában.

Napjaink rabszolgái

2015. november 7.

Hírek

Az utóbbi két évben Lisa Kristine fényképész beutazta a világot, és dokumentálta a modernkori rabszolgaság elviselhetetlenül durva valóságát.