aggasztó globális CO2-kibocsátás

2024. március 2.

Hírek

2023-ban az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt, és ezzel történelmi csúcsra emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése szerint.

Egy régi őrült ötlet – égessük el az összes szenet

2024. február 10.

Hírek

Újabb – közvetett – bizonyíték is van arra, hogy művelt elődeink már száz évvel ezelőtt is tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy a levegőbe kerülő szén-dioxid globális felmelegedést okoz. Többek között az amerikai mérnök, William Lamont Abbott is tisztában volt ezzel, ám ő még úgy vélte, jó lenne a világ számára, ha a bolygón található összes… Tovább »

A gazdagok gyilkolják igazán a bolygót, nem a szegények

2022. november 3.

Hírek

Elképesztően nagy szakadék tátong a gazdagok és a szegények között nem csak anyagiakban, de a károsanyag-kibocsátásban is. Egy friss felmérés szerint a világ leggazdagabb 1 %-a mindössze egyetlen év alatt bocsát ki annyi szén-dioxidot, mint amennyit a legszegényebb 10 % két évtized alatt.

Éves – és évmilliós – csúcson a globális széndioxid-szint

2022. június 11.

Hírek

A légkör szén-dioxid-tartalma az ember által korábban soha nem tapasztalt szintet ért el, 50%-kal magasabb, mint az iparosodás előtt. A hawaii Mauna Loa obszervatóriumban június 3-án mért 421 ppm-es érték az idei, de egyben évmilliós rekord is – figyelmeztetett a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Magyar kutatók klímadinamikai módszerekkel vizsgálnák a kaotikus jelenségeket

2021. december 13.

Hírek

A klímaváltozást a légkör szén-dioxid-tartalmának és ezzel együtt a Föld átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése okozza. A klíma tulajdonságai kaotikusak, ezért lehetetlen változását előre megjósolni. Mivel nagy mértékben érzékeny a kiindulási állapotára (lásd pillangóhatás), a klímatudományban hasznos a lehetséges kezdőfeltételek sokaságának vizsgálatából nyert valószínűségi információt felhasználni.

A férfiak környezetszennyezőbbek a táplálkozásban

2021. november 24.

Hírek

Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

A koros tölgyek követik az eukaliptuszokat?

2021. október 10.

Hírek

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák a  légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére reagálva – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói.

A nyári erdőtüzek rekordnyi légszennyezést okoztak

2021. szeptember 23.

Hírek

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) frissen közzétett adatai szerint idén nyáron rekordot döntött az északi félteke számos részén pusztító súlyos erdőtüzek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége. Júliusban és augusztusban is havi rekordot döntött a károsanyag-kibocsátás.

A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozást

2021. szeptember 17.

Hírek

Január és július között a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás az energia- és ipari szektorban már azonos vagy magasabb szinten volt, mint a világjárvány előtt, 2019 azonos időszakában.