Éves – és évmilliós – csúcson a globális széndioxid-szint

2022. június 11.

Hírek

A légkör szén-dioxid-tartalma az ember által korábban soha nem tapasztalt szintet ért el, 50%-kal magasabb, mint az iparosodás előtt. A hawaii Mauna Loa obszervatóriumban június 3-án mért 421 ppm-es érték az idei, de egyben évmilliós rekord is – figyelmeztetett a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Magyar kutatók klímadinamikai módszerekkel vizsgálnák a kaotikus jelenségeket

2021. december 13.

Hírek

A klímaváltozást a légkör szén-dioxid-tartalmának és ezzel együtt a Föld átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése okozza. A klíma tulajdonságai kaotikusak, ezért lehetetlen változását előre megjósolni. Mivel nagy mértékben érzékeny a kiindulási állapotára (lásd pillangóhatás), a klímatudományban hasznos a lehetséges kezdőfeltételek sokaságának vizsgálatából nyert valószínűségi információt felhasználni.

A férfiak környezetszennyezőbbek a táplálkozásban

2021. november 24.

Hírek

Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

A koros tölgyek követik az eukaliptuszokat?

2021. október 10.

Hírek

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák a  légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére reagálva – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói.

A nyári erdőtüzek rekordnyi légszennyezést okoztak

2021. szeptember 23.

Hírek

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) frissen közzétett adatai szerint idén nyáron rekordot döntött az északi félteke számos részén pusztító súlyos erdőtüzek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége. Júliusban és augusztusban is havi rekordot döntött a károsanyag-kibocsátás.

A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozást

2021. szeptember 17.

Hírek

Január és július között a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás az energia- és ipari szektorban már azonos vagy magasabb szinten volt, mint a világjárvány előtt, 2019 azonos időszakában.

Izlandon beindult a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzeme

2021. szeptember 9.

Hírek

A légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, amiben a legújabb jelentések szerint egyelőre vesztésre állunk. A svájci Climeworks által épített Orca ugyan nem fogja egy csapásra megoldani ezt a problémát, de a technológiának hosszú távon egyre fontosabb szerep juthat a klímacélok elérésében.

Magyarország a legoptimistább becslések alapján sem tudja teljesíteni az EU 2030-as klímacélját

2021. szeptember 8.

Hírek

Az EU az európai klímarendelettel – az európai zöld megállapodás részeként – kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését. Magyarország várhatóan nem tudja teljesíteni a CO2 kibocsátás időarányos csökkentését 2030-ig Ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét. A klímasemlegesség felé tett közbülső lépésként az… Tovább »

Vaddisznó kérdőjelek

2021. augusztus 18.

Hírek

Egy friss kutatás azt állítja, hogy a vaddisznók a legkártékonyabb állatok közé tartoznak abból a szempontból, hogy a földet túrva felszabadítják annak karbontartalmát, ami évente 4,9 millió tonna szén-dioxiddal szennyezi a levegőt – ez egymillió autó kibocsátásával egyenlő.