Változatos talajtakarással a biológiai sokszínűségért 

2023. augusztus 30.

Hírek

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a  kevesebb mint 200 élelmiszertermelésre használt jelentősebb növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. Ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Ősgabonák újrafeldezve

2019. június 19.

Helyszín: Peszektergenye (Sikenica), Szlovákia

Sajtótájékoztatók

Globálisan 369.000 virágos növényfajt ismerünk, ezek közül azonban csak 200-at használunk élelmiszer előállításához, de egy 2017-es adat szerint ebből a halmazból is mindössze 9 faj adja a világ növénytermelésének 66 százalékát. Ezek a tömegesen termelt kultúrnövények egyre védtelenebbek a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben.