Hírek
A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.
Hírek
Ha egy hajózási útvonal mentén lúgosító anyagot juttatnának az óceánba, az tíz évvel visszavetné a Nagy-korallzátony savasodását, és évente 35 ezer tonna szén elnyeléséhez járulna hozzá ausztrál kutatók szerint. Miért nem inkább a savasodás okait szüntetjük meg?
Hírek
Új korallmentő technológia segíthet visszafordítani a klímaváltozás okozta károkat. Az Ocean Shot elnevezésű zátonymodulok a természetes korallzátonyok formáját utánozva lehetőséget biztosítanak a korallok és más tengeri élőlények számára a letelepedésre.
Hírek
A Csendes-óceán egyre savasabb, így szétmarja a kaliforniai tarisznyarákok páncélját és hajszálszerű érzékelőit – derül ki a Science of the Total Environment újságban megjelent tanulmányból. Az elsavasodó tengervíz nemcsak a Csendes-óceáni táplálékláncot veszélyezteti, hanem a nyugat-amerikai rákászok egy részét is.
Hírek
Egy új tanulmány szerint a halak elvesztik a szaglásukat az óceánok egyre nagyobb mértékű savasodása miatt.
Hírek
Ahogy a légkörben nő a szén-dioxid mennyisége, a part közeli vizek egyre savasabbá válnak, ami jó néhány tengeri élőlény vázának erősségét felőrölheti.
Hírek
Egy nemzetközi kutatócsoport legfrissebb jelentése az óceánok savasodásának fokozódó következményeire hívja fel a döntéshozók figyelmét. A dokumentum beszámol arról, hogy a jelenség súlyos hatással lehet az óceánok élővilágára is.
Hírek
A világ óceánjainak „egészségi állapota” a korábban véltnél jóval gyorsabban romlik – figyelmeztet az óceánok állapotát vizsgáló nemzetközi program (International Programme on the State of the Ocean, IPSO) új jelentése, amely szerint a nagy tengereknek számos fenyegetéssel kell szembenézniük.
Hírek
Az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, amelynek negyedét az óceánok nyelik el. A savasodás egy évszázad alatt mélyrehatóan megváltoztathatja a tengervizek élővilágát – mutatta ki egy új német tanulmány.
Hírek
Úgy tűnik, néhány élőlény már meglepően jól adaptálódhat a fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt felszabaduló szén-dioxidtól savasodó óceánhoz. Ilyen pl. a lila tengerisün.