Zöld hős lehetett volna, de bűnbakká vált Magyarország

2024. április 2.

Hírek

A magyar kormány az utolsó pillanatban kihátrált a természet helyreállításáról szóló rendelet támogatása mögül. Tette ezt annak tudatában, hogy hazánk volt a mérleg nyelve, ami korábban az elfogadás irányába billentette a jogszabályt az európai döntéshozó fórumokon.

Magyarország megdöbbentő cinizmusról és alkotmányos tudatlanságról tett tanúbizonyságot

2024. március 27.

Hírek

Az uniós természetvédelmi törvény végleges elfogadása bizonytalan. Az nem meglepő számomra, hogy Ausztria, Finnország, Lengyelország és Svédország – néhány további ország mellett – ellenzi a természetvédelmi helyreállítási törvényt, mert a hazai erdészeti, vagy inkább intenzív fakitermelő, iparuk nyomására korábban is a törvény ellen érveltek, különösen az erdei élőhelyek új jogszabályba való beemelése ellen. Ami az… Tovább »

Március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja

2024. március 20.

Hírek

A természet helyreállítása nem a múltba tekintést, hanem az élhető jövőt jelenti. 2021 óta március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja – ünnepeljük közösen!

Újabb fontos lépés a Természet-helyreállítási törvénnyel kapcsolatban

2024. március 1.

Hírek

Az Európai Parlament elfogadta a Természet-helyreállítási törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa: a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Célegyenesben a természet-helyreállítási törvény, elfogadta a környezetvdelmi bizottság

2023. december 1.

Hírek

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjai november 29-én elsöprő többséggel megszavazták a természet helyreállításáról szóló törvényt a háromoldalú tárgyalásokon elfogadott formában. 53 szavazattal, 28 ellenében jóváhagyták a végleges szöveget. A javaslatot így már csak egy lépés választja el az együttdöntési eljárás megvalósulásától: az EP plenáris ülésének is el kell fogadnia a szöveget. Ez a szavazás… Tovább »

Természet Helyreállítási Jogszabály

2023. március 18.

Hírek

207 európai természetvédelmi szervezet köztük a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége és tagjai írták alá azt a levelet, amelyben arra kérik az EU és a tagállamok döntéshozóit, hogy minél előbb fogadjanak el egy ambiciózus természet helyreállítási törvényt, ami EU-s szinten segítheti elő a leromlott élőhelyek helyreállítását.