Civil kurázsival a természetpusztítás ellen – a pilismaróti modell

2024. január 8.

Hírek

A NER 13. évében egy kis csapat megmutatta, hogyan lehet megakadályozni egy ipari beruházást, ha azt nem akarják a helyiek. Pilismaróton nem történt csoda, csupán a kitartáshoz párosult egy jól átgondolt stratégia, valamint merészség és civil kurázsi. Ez pedig nemcsak a titokban szerződő polgármestert, de végül a sóderbányát is elsöpörte. A sikerüket óvatosan ünneplő főszereplőkkel… Tovább »

Így kell tönkretenni egy állami tulajdonú közparkot NER közeli ingatlanfejlesztéssel

2023. október 5.

Hírek

A nyaraló szezon végeztével beindultak a Club Aligában zajló újabb természetpusztításokkal, lezárásokkal járó beruházások. A kikötő előtti, a Magyar Állam tulajdonában lévő, ám a Balázs Attila vezette PRO-MOT által vagyonkezelt, szebb napokat is látott közparkban pár hét alatt elképesztő pusztítás ment végbe.

UNESCO vizsgálat várható a Fertő tónál

2023. augusztus 29.

Hírek

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete, ami a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS), vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot többször kezdeményezte már mind a magyar Fertő tó Barátai Egyesület, mind osztrák partnerei az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees.

Amikor a kormányhivatal asszisztál a természetpusztításhoz

2023. augusztus 15.

Hírek

A bordányi kékperjés láprétet is kinyírja a fideszes pályázati mutyi? EU-s támogatással a kiszáradóban levő homokhátságban, a Duna-Tisza-köze déli részén a talajvizet értelmetlen NER közeli beruházásokkal tüntetik el. Ritka védett növények, ex lege védett láp elpusztítása jogsértéssel, állami asszisztálással. Podcastunk már a youtubon is elérhető.

Tehetetlenek a természetkárosítás ellen az önkormányzatok

2023. augusztus 5.

Hírek

A Párbeszéd – Zöldek az őszi ülésszakban, a parlamentben kezdeményezni fogja a nemzeti zöld infrastruktúra kerettörvény megalkotását, és azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatoknak jogi eszközei legyenek például a természetkárosítás szankcionálására – jelentették be az ellenzéki párt elnökségi tagjai mai online sajtótájékoztatójukon.

Évtizedekig gyilkolja Ukrajnát Putyin cár háborúja

2023. július 25.

Hírek

Egy háborús konfliktusban talán a környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás az utolsó, ami az embernek eszébe jut, pedig a bombázások, a közvetlen harcok mellett az oroszok egy csendesebb gyilkost is magukkal hoztak Ukrajnába. Ez pedig évekig, ha nem évtizedekig kísértheti az ukránokat: a háború tönkretette a természeti környezetet, szennyezi a folyókat és a tavakat, a talajt,… Tovább »

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

2023. július 25.

Hírek

Kun Zoltán tájépítész, természetvédelmi szakember, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnöke, a Fertő tó barátai egyesület szakértője fogalmazta meg a szövetségük álláspontját, követelésüket a Fertő tavi projekttel kapcsolatban, a július 22.-én tartott megemlékezésünkön. Felszólt Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország nevében, és Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista