Csatatér a harc után – avagy az élet körforgása

2022. szeptember 22.

Hírek

A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) szaproxylofág állat: a lárvája holt faanyaggal táplálkozik, mint az orrszarvúbogáré, havasi cincéré, de míg a két utóbbi bogárként nem táplálkozik, a nagy szarvasbogár imágó (kifejlett) állapotban a fák – főleg tölgyek – nedveit nyalogatja. (szapro = holt, xylo = faanyag, fag = fogyasztó)

A koros tölgyek követik az eukaliptuszokat?

2021. október 10.

Hírek

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák a  légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére reagálva – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói.

Megkezdődött a Notre-Dame helyreállításhoz szükséges fák kiválasztása

2021. február 18.

Hírek

Megkezdődött a franciaországi Normandiában azon 100-200 éves tölgyfák kiválasztása, amelyeket a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019 áprilisi tűzvésze nyomán leomlott huszártornyának helyreállításához fognak felhasználni. Március végéig mintegy 1000 fát vágnak ki.

Így lesz a makkból tölgyfa

2018. szeptember 8.

Hírek

Idő kérdése, míg egy mag kihajt, így minden esetben türelemre van szükség, hogy a sarjadzó kis növendéket megcsodáljuk. Szerencsére a mai technika segítségével már felgyorsítva is láthatjuk a folyamatot.

Erdészeti génmegőrzési programot indított a Gyulaj Zrt.

2018. június 11.

Hírek

Erdészeti génmegőrzési programot indított a tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Zrt., amelynek keretében az olasz molyhos tölgy és a kocsánytalan tölgy számára különítettek el magtermelő területeket.

Százéves erdők Magyarországon

2018. május 30.

Hírek

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő – hiszen ki ne részesítené előnyben kirándulásai során a vadregényes tájakat, melyek külön színfoltjai lehetnek az öreg erdők, mesebeli formájú és méretű fákkal. A tölgyerdők természetvédelmi kezelését megalapozó nemzetközi projektünkhöz kapcsolódva a WWF magyarországi “százéves” erdőkről adott körképet.