Mire jó a közösségi tudomány?

2024. január 26.

Hírek

2024. januárjában az Ökológiai Kutatóközpont életre hívta a hazai természetvédelmi és ökológiai témájú közösségi tudományos projektek hálózatát. A január 18-19-én Tatán rendezett SEEN, azaz Social Engagement in Ecology Network Konferencia elsődleges célul azt tűzte ki, hogy élő kapcsolatot teremtsen a hazai közösségi tudományos projektek, illetve a projekteken dolgozó kutatók között.

Magyar tudomány a lejtőn

2023. december 13.

Hírek

Gyorsan esik vissza a Nobel-díjasaira büszke Magyarország tudományos teljesítménye nemcsak a világ egészéhez, de a régió országaival összevetve is, ahogy a tudományra fordított állami kiadások is folyamatosan csökkennek.

Misztikus gyógyító energiák?

2019. augusztus 21.

Hírek

A világot, benne az emberi testet keresztül-kasul szelik a különböző fantomenergiák, melyek szabad áramlása az egészség záloga. Ha az áramlást valami gátolja, megbillen az egyensúly, s kialakul a betegség. De szerencsére létezik gyógyír a bajra: ha helyreállítjuk az energiaáramlást, visszabillen az egyensúly, és vele együtt visszatér az egészség. Mi igaz mindebből?

Orbánék virtuális könyvégetése

2019. január 13.

Hírek

2019 január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. A magyar tudományos közösség lekapcsolása a nemzetközi életről, avagy mire elég másfél milliárd forint, miközben stadionokra több száz milliárdot dobunk ki?

A vesztünkbe rohanunk – figyelmeztettek ismét a tudósok

2017. november 14.

Hírek

A vesztünkbe rohanunk: 15 000 tudós írt egy nyílt levelet, és most már végre komolyan kellene vennünk őket. Az emberiségnek szóló levél egy 25 évvel ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata.

Budapesten is menetelhetünk a tudományért

2017. április 20.

Hírek

Ma Budapest is csatlakozik ahhoz a Washingtonból induló, időközben világméretűvé nőtt kezdeményezéshez, ami a Donald Trump tudományellenes intézkedéseire reagálva, a tudomány melletti színes és pozitív hangvételű kiállásra biztatja a tudósokat, kutatókat, tudománypártolókat, tanárokat és lelkes érdeklődőket. A bicikliseké lesz ma Budapest – változik a BKK közlekedése!

A Föld környezeti válsága, és a tudomány szerepe

2017. február 26.

Hírek

A jelen kor egyik fő válságjelensége, a környezeti erőforrások és a természeti értékek pusztítása, kimerítése vezetett arra, hogy az International Conference for the Unity of Science aktuális konferencia témája, és címe, a Föld környezeti válsága, és a tudomány szerepe lett. Mészáros Péter beszámolója a nemrég Szöulban rendezett eseményről.

A tudomány a médiában ma luxus

2015. szeptember 20.

Hírek

Luxusnak számít ma a tudomány a médiában – hangzott el a Kutatók éjszakájához kapcsolódóan szervezett kerekasztal-beszélgetésen a budapesti Európa Pontban, ahol a résztvevő kutatók és újságírók arról is beszéltek, hogy miként járulhat hozzá a média a tudományos kutatás népszerűsítéséhez.

Agrárkutatások szemellenzőben és pofaszíjjal

2014. április 9.

Hírek

Van egy nagyon is világos eltérés az MTA és a VM mezőgazdasági intézeteinek pillanatnyi irányításában. Az MTA szakmai irányítását az MTA adminisztrációja által szervezett osztályok és bizottságok végzik, amelyekben tudományosan minősített szakemberek tevékenykednek. Mindezek a konkrét szakmai munkát rábízzák az intézetekre és csupán a kutatási minőség fölött őrködnek. A VM adminisztrációja viszont – tudományos minősítés… Tovább »

Madárszámlálás hőérzékelős drónokkal

2014. március 3.

Hírek

Komoly veszélyek leselkednek a vadvilágra. A természet állapota jelentés szerint az Egyesült Királyságban a fajok 60%-a fogyóban van. Természetvédelmi Tudományos Központ néven egy új kezdeményezést indít útjára a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság. Bekamerázott heringsirályok és a szélerőművek, csúcstechnológiával a fajok fogyásának nyomában.