Országos Ürgelajstrom 2024. évi akció

2024. április 20. - 2024. április 28.

Helyszín: Országos

Programok

Most bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai ürgeállomány jelenlegi állapotát felmérjük!

Bárki lehet ürgemonitorozó!

2024. április 16.

Hírek

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programja közel 25 éve követi nyomon ennek a fokozottan védett kisemlősnek az országos állomány változásait. A szakemberek minden év áprilisában szabványos ürgelyuk-számolási módszerrel becslik meg, hogy az előző évekhez képest hogyan változik az ürgeállomány Magyarországon. A feladat azért nem egyszerű, mert ilyenkor kb. egy hét áll rendelkezésre arra, hogy ezt… Tovább »

Átadták a solymári Ürgerétet

2022. szeptember 30.

Hírek

2022 szeptember 28-án átadták a solymári Auchan Kereskedelmi Központ területén kialakított Ürgerezervátum és Génbankot, amely mostantól várja látogatóit. Bár ez a terület nem természetes élőhelye az ürgéknek, az elmúlt évek során megjelentek és elszaporodtak itt. Az ürgék egész Európában kiemelten védett fajnak számítanak, hiszen a populációt a kihalás veszélye fenyegeti.

Mit csinál az ürge télen?

2021. február 6.

Hírek

Természetesen a gyöngyös hátú ürgék, akárcsak a pelék, cickányok vagy denevérek a hosszú, táplálékhiányos téli hónapokat valódi téli álomba, úgynevezett hibernációba merülve töltik.

Összeültek az ürge és földkutya kutatók

2020. július 25.

Hírek

A Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoport, ami egyben a természetvédelemért felelős helyettes államtitkárság szakmai tanácsadója, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányi Látogatóközpontjában tartotta idei első ülését.

Házi macskák veszélyeztetik az ürge kolóniákat

2017. október 23.

Hírek

Kevesen gondolnák, de napjainkban ürgetelepeink egyik legjelentősebb veszélyeztető forrásai a szabadban vadászó házi macskák Természetes körülmények között nem a házi macskák a legfontosabb ragadozók az ürgék számára.

Citellus Show – ürgebemutató fejlesztés indítása

2017. június 15.

Helyszín: Tihany, Major utca 67

Sajtótájékoztatók

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja a Levendula Házhoz tartozó Ürge bemutató, „Citellus Show” elnevezésű fejlesztés átadására és a hozzá kapcsolódó sajtótájékoztatóra.

Ürgeleltár Bugacon

2017. április 29.

Hírek

Megszámolták az ürgelyukakat Bugacon, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei megbecsülhessék az itteni ürgeállomány nagyságát. Az ürge valaha olyan nagy számban élt az országban, hogy mezőgazdasági kártevőnek számított. Élőhelyük drasztikus csökkenése miatt azonban olyannyira megritkult, hogy ma már fokozottan védett faj.

Mi lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ürgéivel?

2017. március 27.

Hírek

A Budapest Airport Zrt. jelenleg több, párhuzamosan folyó beruházást is épít a területén. A két terminál előtt, a régi Taxi parkolónál, illetve az azt övező füves területen Hotel épül. Az épület szinte szerkezetkész állapotban van. Az ürgék helyzete viszont nem világos.