Elkészült a 2024. évi 21. országos és a 7. pannon-régiós sasleltár

2024. február 21.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

Elkészült a 2023. évi 20. Országos és 6. Pannon-régiós Sasleltár

2023. március 4.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 20. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

Egy megmentett vándorsólyom érdekes életútja

2023. február 23.

Hírek

Az utóbbi években egyre nagyobb feladatként hárul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságra a sérült madarak mentése. Évről évre egyre több bejelentés érkezik hozzájuk bajba jutott védett madarakról, melyeket a befogás után minden esetben igyekszünk meggyógyítani, felerősíteni, majd visszaengedni a természetbe. És azután?

A hajnal vadászai a vándorsólymok

2023. január 9.

Hírek

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Higanyszennyezett vándorsólymok

2019. április 22.

Hírek

Egy amerikai kutató azokban a madarakban is kimutatta a szennyeződést, amelyek ipari telepektől távol élnek. A szaporodásukra hathat károsan a szennyeződés.

MAVIR 9. Madárvédelmi konferencia

2018. november 08.

Helyszín: Dunán egy hajó

Programok

Ezúton szeretnénk meghívni Önt a MAVIR 9. Madárvédelmi konferenciájára november 8-án, amelynek társzervezői az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az idei konferencia fő témája a vándorsólyom, az Év madara, valamint a madarak jeladós nyomkövetése, amelynek része lesz egy gyakorlati bemutató is. Ugyancsak (időjárás függvényében) a gyakorlatban… Tovább »

Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018. június 6.

Hírek

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. A fokozottan védett faj az Év madara 2018-ban és az egész országban összesen csak mintegy nyolcvan pár él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A vándorsólyom 2018 év madara

2018. január 2.

Hírek

Több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon a vándorsólyom. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli 2018-at a világ leggyorsabb madarának.