A hajnal vadászai a vándorsólymok

2023. január 9.

Hírek

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Higanyszennyezett vándorsólymok

2019. április 22.

Hírek

Egy amerikai kutató azokban a madarakban is kimutatta a szennyeződést, amelyek ipari telepektől távol élnek. A szaporodásukra hathat károsan a szennyeződés.

MAVIR 9. Madárvédelmi konferencia

2018. november 08.

Helyszín: Dunán egy hajó

Programok

Ezúton szeretnénk meghívni Önt a MAVIR 9. Madárvédelmi konferenciájára november 8-án, amelynek társzervezői az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az idei konferencia fő témája a vándorsólyom, az Év madara, valamint a madarak jeladós nyomkövetése, amelynek része lesz egy gyakorlati bemutató is. Ugyancsak (időjárás függvényében) a gyakorlatban… Tovább »

Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018. június 6.

Hírek

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. A fokozottan védett faj az Év madara 2018-ban és az egész országban összesen csak mintegy nyolcvan pár él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A vándorsólyom 2018 év madara

2018. január 2.

Hírek

Több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon a vándorsólyom. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli 2018-at a világ leggyorsabb madarának.

Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát

2017. május 16.

Hírek

Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, amely mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson

2017. május 14.

Hírek

Mentett tojásból származó vándorsólyom fióka kelt ki két hete a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az apróságnak most pótszülőket keresnek. A vad vándorsólyom tojások sikeres keltetése hazánkban egyedülálló.

Megérkeztek az alföldi telelő vándorsólymok

2014. október 4.

Hírek

A vándorsólyom ritka költőfaj Magyarországon, alig harminc pár költ a hegyvidékeken. Telelni azonban szép számban jönnek ide. A napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területére is megérkeztek az első példányok, ahova szintén a napokban hazatért egy gyógyult parlagi sas.