A madárfajok rokonsági viszonyait térképezi fel új családfájuk

2024. május 8.

Hírek

A madarak megjelenésében és viselkedésében megfigyelhető hasonlóságok és különbségek régóta arra ösztönzik a kutatókat, hogy kiderítsék a fajok közötti rokonsági kapcsolatokat. A ma élő madárcsaládok legújabb törzsfája új megvilágításba helyezi több tízmillió éves fejlődésüket. A Nature folyóiratban frissen megjelent kutatásából az is kiderül, hogy a madarak agya testméretükhöz képest nagyobb lett az idők során.

Főemlős védelmi stratégia – védelem a magasban

2023. november 21.

Hírek

Már az ókorban is igyekeztek sziklára építeni a várakat, hogy nehéz legyen bevenni őket, és Dobó István dolgát is segítette a többszörös túlerőben lévő törökökkel szemben, hogy az utóbbiaknak fölfelé kellett támadniuk. Így vannak ezzel a csimpánzok is.

Legyél aktív tavaszi természetleső

2023. április 8.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tavaszi természetles címmel újabb adatgyűjtő akciót hirdet. Az akció célja, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Az ELTE kutyakutatói vezetik a világranglistát

2020. november 24.

Hírek

A világ vezető kutyaviselkedéssel foglalkozó kutatócsoportja, az ELTE Etológia Tanszéke 15 éve tartja a vezető pozícióját az etológia tudományterületén – állapították meg olasz kutatók az Animal Cognition folyóiratban. Az elemzések szerint a magyar kutatócsoport mindig is a fő közreműködő volt a kutya kognitív és viselkedéstudomány fejlődésében. Csányi Vilmos 1994-ben nyerte az első OTKA pályázatot kutyák kutatására,… Tovább »