Hirdetés

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta lehetőségünk van az EMAS hitelesítésére is. A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer egyike az önkéntes részvételen alapuló környezetvédelmi vezetési rendszereknek. Jelenleg is működteti már 3-4 vállalat a rendszert, de a regisztrációra még várni kell, remélhetőleg már nem sokáig.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának megbízásából 10 magyar kis- és középvállalkozást készít fel az EMAS-rendeletnek megfelelő környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) kiépítésére és működtetésre.

Az EMAS Egyszerűen program keretében a kis- és középvállalkozások csoportos felkészítéssel nagymértékben leegyszerűsíthetik a korábban nagy idő-, pénz- és munkabefektetést igénylő bevezetést. A felkészítést e heti nyitóelőadásán közel 40 résztvevő érdeklődött a program részleteiről. Az Európai Unió által is preferált rendszer nem csak a környezetközpontú irányítási rendszerre fogalmaz meg előírásokat és kritériumokat, hanem az egész rendszert írja le, egységességre törekedve. Ezen kívül kötelező környezetvédelmi nyilatkozat is tartozik hozzá, vagyis erősebb külső kommunikációt várnak el, ami összhangban van az átláthatóság követelményével. Mindez alapján azt mondhatjuk, azoknak a vállalatoknak, akik komolyan veszik a környezetvédelmet és ezért hajlandóak felvállalni a komolyabb és erősebb külső kommunikációt is, azoknak a megfelelő eszköz az EMAS.

Az “EMAS Egyszerűen” módszer kidolgozásakor a cél az volt, hogy a kis- és középvállalkozások számára egyszerűsítsék a korábban nagy idő-, pénz- és munkabefektetést igénylő irányítási rendszerek bevezetését és működtetését. A program jelszava: “10 ember, 10 nap, 10 oldal” – az új módszerrel jóval könnyebb dolguk lesz a kisvállalatoknak, ha környezeti tényezőiket fel kívánják mérni, illetve környezeti teljesítményük javítására törekszenek. Az így kiépített rendszer megfelel az ISO 14001-es szabványnak és az EMAS rendeletnek. A program alapja a világszerte széleskörűen használt öko-térképezés módszer, amely a cég környezeti hatásait a dolgozókat is bevonva, egyszerű vizuális úton méri fel.


Kisvállalatok felkészítése a KIR-re

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás