Hirdetés

A gazdasági válságnak köszönhetően az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerébe tartozó ipari berendezések károsanyag-kibocsátása 11 százalékkal esett vissza 2009-ben. Az Európai Bizottság a héten mutatta be a szektorra vonatkozó legújabb statisztikai adatokat.

Az ipari szektorból érkező teljes kibocsátás 1887 milliárd tonnát tett ki 2009-ben, olvasható a Point Carbon piaci elemző elemzésében. Ez 11 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest, ami megerősíti azokat a becsléseket, amelyek szerint a gazdasági válság hatására az ipari termelés és az energiaigény nagyobb mértékben esett vissza tavaly, mint 2008-ban.

A számok az Európai Bizottság előzetes adatain alapszanak. Ebbe beleszámították egyrészt az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerébe (EU ETS) tartozó, már ellenőrzött üzemi kibocsátásokat, másrészt azon tagállamokra vonatkozó becsült értékeket, akik még nem tettek eleget beszámolási kötelezettségüknek. Ez utóbbi csoportba tartozik Bulgária, Ciprus, Málta, Portugália és Norvégia. A jelentős visszaesés azt jelenti, hogy a kibocsátások valóban nem érték el az EU ETS által megszabott felső határt. A „sapkás” rendszert azért vezették be, hogy a blokk teljesíteni tudja a klímaváltozás elleni küzdelem keretében tett vállalásait. Az európai vállaltok így 2009-ben több mint 80 millió tonna károsanyag-kibocsátást takarítottak meg, véli a Point Carbon.

A környezetvédők szerint a gazdasági válság hatása azt mutatja, hogy az EU ETS által szabott felső határ nem elég szigorú. Mivel a megtakarított kibocsátást át lehet vinni a 2013-ban kezdődő kereskedési időszakra, és akkor is fel lehet használni azt, a zöld szervezetek attól tartanak, hogy a recesszió a következő években tovább húzza lefelé a kibocsátási egységek árát.

„Ez az új információ az eddigieknél is egyértelműben mutatja, hogy az EU-nak növelnie kell a klíma-törekvéseit. A sapkák most a valós kibocsátási szintek felett helyezkednek el, és már így is félúton vagyunk ahhoz, hogy a 2020-ra kiírt kibocsátás-csökkentési célunkat teljesítsük.” – mondta Bryony Worthington, a Sandbag klíma-kampánycsoport igazgatója.

Kjersti Ulset, a Point Carbon európai kibocsátási elemzője ugyanakkor úgy véli, hogy a kibocsátás csökkenése várható volt, és a jövő évben ez a szint újra emelkedni fog. „Ez többnyire megegyezett a piac várakozásainak. Nem hiszem, hogy túl nagy hatása lesz a kibocsátás-kereskedelmi rendszerre.” – mondta. Véleménye szerint a tegnap bemutatott kiadvány biztonságot hozott a kibocsátás-kereskedelmi piacra.

„Számos piaci szereplő tartott attól, hogy a 2009-ben nagyon alacsony lesz a kibocsátás szinte, de most legalább már látják a valós számokat, így megszűnt a bizonytalanság a piacon.” – mondta Ulset. Ulset a számok reggeli bemutatását követően, délután nyilatkozott az EurActivnak, és elmondása szerint a kibocsátási egységek ára ekkorra máris 20 eurócenttel emelkedett.
A Bizottság a jövő hónapban mutatja be a teljes dokumentumot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás