Hirdetés

Az ivóvíz minőségének javítására a kormány 111 milliárd forintot fordít az elkövetkező években – mondta Kis Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára tegnapisajtótájékoztatóján Budapesten. Szavai szerint 2006-ig el kell érni, hogy egészséges ivóvízhez jusson az a 2,7 millió ember is, aki magas nitrit- és arzéntartalmú vizet kénytelen fogyasztani most, a víztisztító művek elavultsága miatt. Az államtitkár jelezte, hogy a fejlesztésekhez az állami költségvetésen kívül európai uniós forrásokat is várnak.

Kökény Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP) folytatásáról hamarosan tárgyal az Országgyűlés.Az államtitkár üdvözölte azt a szándékot, hogy a hat évre szóló stratégia környezet-egészségügyi akcióprogramot is tartalmaz és ezen kívül számos egyéb megközelítésből keres megoldást a gondokra. Szerinte a programban jól jelenik meg a fenntartható fejlődés komplex szempontrendszere, hiszen az egészségügyön kívül a dokumentumban foglaltak szociális és gazdasági szemléletet is tükröznek.

– Az EU-csatlakozást követőn a magyar szolgáltatások és termékek a cégek környezeti elkötelezettsége nélkül nem lesznek versenyképesek – vélekedett Kökény Mihály.

Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős politikai államtitkára közölte, hogy az ökoturizmus feltételrendszerének javítására a közeljövőben közös pályázatot írnak ki a KVM-mel.Kifejtette, hogy az 500 millió forintos keretösszegű tenderen elsősorban Nemzeti Parkok bemutató-területeinek bővítésére, tanösvények kialakítására és bemutatótermek létesítésére lehet pénzt nyerni. Az államtitkár hozzátette, hogy a környezeti szempontok egyébként az ez évi idegenforgalmi pályázatok szinte mindegyikében megjelennek, ugyanis az integrációt követően az unió is ilyen törekvéseket támogat. A Nemzeti Fejlesztési Terv célkitűzéseit is már a fenntartható fejlődés eszméje mentén határozták meg – közölte Pál Béla. Az államtitkárok a sajtótájékoztatón beharangozták azt a mai konferenciát, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy “Te mit teszel a fenntartható fejlődésért?”.

A középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói számára szervezett tanácskozáson elsősorban a klímaváltozás, az energetika, a környezet-egészségügy témaköreit tekintik át, és bemutatják a Velencei-tó és a Balaton kapcsán felvetődött környezeti gondokat is. Kis Zoltán szólt arról, hogy a Velencei-tó-Vértes Barátok Köre és a Magyar Orvosnők Egyesülete által kezdeményezett konferencia része annak a kormányzati akcióprogramnak, amely a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében a fiatalok környezettudatosságát fokozná.
Budapest, 2003. május 26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás