Hirdetés
greenfo

Csomagolási hulladékból az Öko-Pannon Kht. 313 ezer tonna visszagyűjtését és hasznosítását szervezte meg 2005-ben, ami 115 ezer tonnával haladja meg a megelőző évben kezelt mennyiséget – mondta Viszkei György, a csomagolásokat kibocsátó cégek hulladékgazdálkodási feladatait koordináló társaság ügyvezető igazgatója.

Az idén az Öko-Pannon 1.850 szerződéses partnere 540 ezer tonna csomagolóanyagot gyártott, illetve importált, ami mintegy 65 százaléka a becsült teljes magyarországi kibocsátásnak. Tavaly a kht. még 1.254 cég 416 ezer tonnás kibocsátásáért felelt, ami akkor 50 százaléka volt az éves csomagolási hulladékmennyiségnek. A kht. a partnerei által kibocsátott csomagolóanyag 58 százalékát gyűjtötte be és hasznosította, amely az országra vonatkozó európai uniós előírás túlteljesítését jelenti a szerződéses partnerek körében – mutatott rá az ügyvezető igazgató.
Emlékeztetett arra, hogy az EU 2004-ra 45 százalékos, az idei évre pedig 55 százalékos hasznosítási arányt írt elő Magyarország számára a csomagolási hulladékokat tekintve.

Viszkei György elmondta, hogy jövőre a tervek szerint a partnercégek összkibocsátása 5 százalékkal nő csak, az újrahasznosítási arány pedig 56 százalék körül alakul. Magyarázata szerint azért nem növeli a kht. az elkövetkező évben az újrahasznosítási arányt, mert 2012. végéig nincsen ilyen kötelezettség az EU-ban. Akkor viszont a csomagolási hulladékok 60 százalékát kell újrahasznosítani úgy, hogy eközben a jelenleg 25 százalékos, anyagában történő újrahasznosítási arány 55 százalékra nőjön. Nem érdemes túlteljesíteni az előírást, mert a hulladék begyűjtése és újrahasznosítása jelenleg ráfizetéses tevékenység – jelezte Viszkei György, utalva arra, hogy a hulladékból keletkező másodlagos nyersanyag, illetve energia ára nem fedezi a gyűjtési és újrahasznosítási költségeket.

Az Öko-Pannon partnerköréhez nem tartozó csomagolóanyag gyártó és töltő vállalatoknak az idei 55 százalékos hasznosítási arányt a törvényi előírásoknak megfelelően saját maguknak vagy más koordináló szervezetekkel, illetve az állami termékdíj-rendszerrel közvetve kellett visszagyűjteniük és hasznosítaniuk. A koordináló cégekkel szerződést kötő és licencíjat fizető cégeknek nem kell befizetniük a termékdíjat, ezt a kötelezettséget a kht-k átvállalják tőlük. Amennyiben a kht teljesíti az előírt begyűjtési, hasznosítási részarányt, akkor nem kell megfizetnie a termékdíjat a költségvetésnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás